Confidenţialitate

Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare

Ioan Munteanu, fost deputat PSD, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani.

Procurorii spun că, la sfârșitul lui 2009, pe vremea când era deputat și șef al PSD Neamț, Ioan Munteanu i-ar fi cerut unui om de afaceri 5% din valoarea contractelor pe care acesta le avea cu Sucursala Hidrocentrale Bistrița-Piatra Neamț a companiei de stat Hidroelectrica.

Deputatul i-a promis omului de afaceri că îi convinge pe reprezentanții Hidroelectrica să vireze mai repede plățile restante către firma acestuia.

Ioan Munteanu ar fi primit astfel, în 3 tranșe, suma de 400.000 de euro, bani care au fost virați în contul unor firme administrate de fiica sa și de o rudă, sub forma unor plăți pentru prestări de servicii fictive.

Tribunalul București l-a condamnat pe Ioan Muntean la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență și 5 ani și jumătate pentru spălare de bani, dar pedepsele au fost contopite și a fost adăugat un spor de pedeapsă. Așa că deputatul va avea de executat 6 ani după gratii. El poate ataca însă această decizie.

Instanța a mai stabilit confiscarea a 400.000 de euro și meținerea sechestrului asupra contului bancar al fostului deputat. Ioan Munteanu a fost liderul deputaților PSD până în ianuarie 2018, când a demisionat, invocând motive de sănătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță