A început procesul torționarului Ion Ficior, fost comandant al lagărului de la Periprava

Ion Ficior a apărut, astăzi, pentru prima oară în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București.

Magistrații au stabilit un nou termen de judecată pentru 22 mai, după ce 7 dintre deținuții care au supraviețuit în lagărul de la Periprava le-au spus că doresc să se constituie parte civilă în acest proces.

Ion Ficior este al doilea torționar trimis în judecată, după Alexandru Vișinescu. În vârstă de 85 de ani, el trebuie să dea socoteală pentru regimul de exterminare la care i-a suspus pe deținuții politici din lagărul de muncă de la Periprava, în perioada 1958-1963, cât timp a fost comandantul acestui lagăr.

La proces, s-au prezentat și foști deținuți politici, închiși la Periprava. Unul dintre ei, Mokar Ianos fusese condamnat la 4 ani de închisoare, pentru că ar fi încercat să treacă fraudulos frontiera. El și-a amintit cum comandantul Ion Ficior îl bătea cu parul și îi alerga pe deținuți cu calul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

         Procurorii spun că 103 deținuți politici ar fi murit din vina lui Ion Ficior. Oamenii erau lăsați să moară de foame, li se dădea să bea apă din Dunăre, nu primeau îngrijiri medicale și erau pedepsiți din orice: loviți cu brutalitate și închiși în carceră.

Ion Ficior neagă însă acuzațiile care i se aduc. Într-un interviu pentru gandul.info, el a dat o explicație halucinantă, atunci când a fost întrebat de ce au murit atâția oameni la Periprava.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă va fi găsit vinovat, Ion Ficior riscă închisoarea pe viață.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS