Confidenţialitate

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați definitiv în dosarul șantajării Emiliei Șercan. Reacția jurnalistei: „O nimica toată, taman încurajator” | AUDIO

Foști șefi ai Academiei de Politie au fost condamnați definitiv cu suspendare în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan. Fostul rector Adrian Iacob şi fostul prorector Petrică Marcoci au primit câte 3 ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, pentru că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită Emiliei Şercan mesaje de ameninţare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Instanţa supremă a menţinut sentinţa dată în mai anul trecut de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe de altă parte, Înalta Curte a admis apelul Academiei de Poliţie, astfel că instituţia de învăţământ nu va mai plăti în solidar cu cei doi poliţişti daune morale jurnalistei în valoare de 80.000 lei.

Foștii șefi ai Academiei de Politie vor sta 4 ani sub supraveghere, timp în care trebuie să urmeze programe de reintegrare socială si să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA sub acuzația de instigare la șantaj, fiind acuzați că l-au încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigaţiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei.

Emilia Șercan a sesizat poliția după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea.

Reacția jurnalistei Emilia Șercan: „O nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști”

„Am spus că în ziua în care se va pronunța sentința definitivă în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019, amenințare primită după ce am scris despre plagiatul rectorului de atunci de la Academia de Poliție, dar și despre impostura generalizată din acea instituție, voi face public conținutul mesajului primit pe 15 aprilie 2019”, a scris Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

„A venit acea zi, așa că puteți citi mesajul în captura de ecran de mai jos. Cei care m-au amenințat au primit o pedeapsa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști”, a adăugat Emilia Șercan.

„Iată sentința dată azi de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe scurt:

Chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Mihail Petrică Marcoci, ambii angajați ai Poliției Române în acest moment, au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019.

Suplimentar, celor doi li se interzice, cu titlu de pedeapsă complementară, următoarele drepturi pentru o perioadă de trei ani:

  • a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
  • b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
  • g) dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;
  • k) dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Mai simplu spus, cei doi nu vor mai putea fi ofițeri de poliție și nici cadre didactice universitare”, a mai scris jurnalista.

„Cei doi trebuie să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

Cei doi vor presta și 120 de zile de muncă la una dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare.

Nu în ultimul rând cei doi vor trebui să îmi plătească 80.000 lei cu titlu de daune morale”, a încheiat jurnalista Emilia Șercan mesajul său de pe Facebook.

Sursa foto: Europa FM / Marius Mantea

Citește și: Emilia Șercan, după decizia CCR privind titlurile de doctor: „Putem să vorbim despre România plagiată, nu despre România educată” | AUDIO