Fosta șefă a Siveco România, Irina Socol, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Decizia luată astăzi de Tribunalul București nu este însă definitivă.

Irina Socol e acuzată de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

Fondatoare a companiei Siveco, Irina Socol a fost trimisă în judecată, în noiembrie 2014, pentru evaziune fiscală. Procurorii spun că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 3 milioane de euro.

Pentru a se sustrage de la plata taxelor către stat, în contabilitatea companiei ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice, care în realitate nu au fost prestate.

În rețea, erau implicate 50 de firme fantomă, create pe numele unor persoane fără ocupație și care, de multe ori nu știau nici măcar să citească. În acte, de exemplu, apărea că Siveco a achiziționat servicii de la o firmă administrată de romi din localitatea ilfoveană Sintești, persoane care se ocupau însă cu colectarea de fier vechi. Practic, firma respectivă achiziționa fier vechi, dar vindea programe informatice.

Trimisă în judecată în stare de arest preventiv, Irina Socol a fost plasată ulterior în arest la domiciliu. Ea a recunoscut acuzațiile care i se aduc și a cerut să fie judecată, în baza unor proceduri simplificate.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS