Confidenţialitate

Fosta judecătoare Camelia Bogdan va afla pe 11 decembrie daca va fi reprimită în magistratură

Un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă a dezbătut recursul declarat de aceasta împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii.

Camelia Bogdan a devenit cunoscută după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani închisoare în dosarul ICA.

Judecatoarea a fost exclusă din magistratură pe motiv că s-ar fi aflat în incompatibilitate, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.

Camelia Bogdan a sustinut insa că a participat la seminar cu acordul preşedintelui de secţie de la Curtea de Apel Bucureşti si fara sa fi fost platita pentru prestaţia ca lector de catre Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împrumut contractat de statul român cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Acum, avocaţii Cameliei Bogdan au susţinut, în sala de judecată, că aceasta are din partea Agenţiei Naţionale de Integritate un raport în care se arată că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

În plus, ei au arătat că răspunderea magistraţilor se prescrie în termen de doi ani, conform unei decizii a CEDO, dar şi a unui recurs în interesul legii adoptat de Înalta Curte.

Astfel, CSM ar fi interpretat eronat dispoziţiile legale privind cumulul de funcţii – au sustinut avocatii Cameliei Bogdan.