Confidenţialitate

Focșani: Cameră specială pentru audierea minorilor | AUDIO

Vrancea este primul județ din Moldova și al doilea din țară, după Constanța, unde Parchetul are o cameră specială pentru audierea minorilor, victime sau martori ai unor infracțiuni.

Două ONG-uri s-au implicat pentru amenajarea camerei de audiere a minorilor, iar proiectul include încă un județ, Vâlcea, unde va exista ceva similar.

Cadrul este prietenos, iar camera este dotată cu aparatură audio-video de ultimă generație, care poate înregistra mărturia. Avantajul e că pe lângă faptul că înregistrăile sunt o probă extrem de importantă la dosar, victima nu va mai fi nevoită să depună o nouă mărturie, care să-i sporească trauma.

Camerele surprind nu doar mărturia, ci și limbajul non-verbal. Mărturia victimei minore va fi o probă decisivă în dosar, dar avantajul cel mai mare este că aceasta nu va fi nevoită să dea și alte declarații, care să traumatizeze și mai mult.

Victoria Bîrsan, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea:

Este în favoarea noastră, ca organ judiciar, de a investiga cu celeritate o infracțiune de natură sexuală, fără o intruziune deosebită în mintea copilului.

Asociația Zi de Bine și Asociația Victimelor Infracțiunilor Sexuale s-au implicat în acest proiect, care presupune amenajarea unor astfel de camere în 3 unități de Parchet din toată țara, respectiv în Constanța, Vrancea și Vâlcea.

Potrivit statisticilor, 5% din numărul dosarelor trimise în judecată de procurori au în prim-plan minori care sunt victime ale unor agresiuni de natură sexuală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Claudia Toader

Foto: zidebine.ro