Confidenţialitate

Focar de rujeolă în județele Bistrița-Năsăud și Cluj

Focar de rujeolă în județele Bistrița-Năsăud și Cluj – unde au fost confirmate 79 de cazuri.

Copiii care s-au îmbolnăvit nu figurează pe lista medicilor de familie şi, drept urmare, nu sunt vaccinaţi pentru a preveni îmbolnăvirea şi răspândirea bolii.

Am stat de vorbă cu purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății – Oana Grigore.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ministerul Sănătății a cerut tuturor direcțiilor de sănătate publică mobilizarea, în regim de urgență, desfășurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin împotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR), în contextul apariției unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în județele Bistrița și Cluj. (…) Specialiștii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localități din județul Bistrița Năsăud situate la granița cu județul Cluj, în care există comunități unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinați”.

De asemenea, ministerul mai face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor și la mediatorii sanitari, pentru a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați. Ministerul solicită părinților să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la medic.

„Pe toată perioada evoluției focarului, direcțiile de sănătate publică implicate au întreprins măsurile necesare pentru identificarea cazurilor, contacților acestora și prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, au fost organizate acțiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinați / nevaccinați”.

 

Medicii susțin că singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul și rubeola este vaccinarea.