Confidenţialitate

Focar de pestă porcină în Timiș. Aproape 40.000 de porci vor fi sacrificați

Autoritățile din Timiș au confirmat miercuri existența focarului de pestă porcină din comuna Parța situată la mai puțin de 20 de km de Timișoara. Boala a fost depistată în urmă cu câteva zile când au început sa moara primele animale.

Au fost prelevate probe iar analizele de laborator au confirmat existența peste africane. Cei aproape 40.000 de porci vor fi acum omorâți și se vor lua măsuri pentru combaterea răspândirii bolii.

Autoritățile au identificat deja terenul unde se va realiza îngroparea animalelor.

Pesta porcină africana nu afectează oamenii, neexistand niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în randul porcilor și cauzează pierderi financiare mari.

Reprezentanții Prefecturii Timiș spun că vor încerca să ia măsuri pentru a proteja alte două ferme cu câteva zeci de mii de capete, ferme aflate la câțiva km distanță de cea unde a fost identificată boala.

De asemenea, se va stabili o zonă de protecție de 3 km cu epicentrul la ferma de la Parța și 7 km zona de supraveghere. În aceste zone niciun porc nu poate fi scos din vreo gospodărie ori vândut.

Citește și: Arad: Pentru a nu ocoli un kilometru, oamenii din Lipova își riscă viața mergând pe un pod închis circulației, vechi de peste 100 de ani | GALERIE FOTO

Foto: Shutterstock