Confidenţialitate

FMI prognozează o creștere economică a României

Fondul Monetar Internațional prognozează o creștere economică a României în acest an de 7% și arată că ”revenirea economică a României pare a fi cea mai rapidă în rândul țărilor UE începând din trimestrul 4 al anului 2020”.  În ceea ce privește lupta împotriva corupției și eficientizarea administrației publice, FMI arată că acestea ”trebuie reenergizate”.

Experţii instituţiei financiare internaţionale arată, într-un comunicat de presă, că economia românească a făcut faţă relativ bine crizei COVID-19, iar reducerea Produsului Intern Brut de anul trecut,  indusă de pandemie, a fost considerabil mai mică decât media UE.

FMI estimează, pentru acest an, o redresare economică puternică în România, cu un avans al Produsului intern brut real de 7 procente, precizând, însă, că riscul principal de nerealizare a acestei prognoze este cel al unor schimbări negative neaşteptate în evoluţia pandemiei.

De asemenea, FMI prognozează un deficit fiscal de 6,8% din PIB, mai mic faţă de ținta stabilită de autorități, de 7,2% din PIB.

Totodată, reprezentanţii instituţiei cu sediul la Washington amintesc că autorităţile au asigurat, în pandemie, sprijinul fiscal necesar similar celor oferit de alte ţări din Uniunea Europeană, măsuri de sprijin au fost prelungite şi în anul 2021.