Confidenţialitate

FMI a revizuit în creștere prognoza privind economia României. Fondul recomandă eliminarea treptată a plafoanelor și reforma pensiilor și salariilor

Fondul Monetar Internațional revizuiește în creștere prognoza privind economia României în acest an, la 4.8%. Cifrele s-au îmbunătățit substanțial din aprilie când estimarea FMI era de puțin peste două procente. Prețurile mari la energie și alimente vor continua să alimenteze inflația până la finalul anului viitor. 

Comparativ cu 2021, când creșterea Produsului Intern Brut al României a fost de 5.9%, FMI estimează că în acest an ritmul se va tempera la 4.8%. Creșterea economică va fi susținută de cererea internă, precizează Fondul Monetar Internațional.

Instituția și-a îmbunătățit mult prognoza față de cea din primăvară, când estimările erau la mai puțin de jumătate față de cele de acum.

În ceea ce privește prețurile de consum, FMI estimează o inflație medie de 13,3% până la finalul acestui an.

Experții fondului precizează că prețurile energiei și ale alimentelor vor menține inflația la un nivel relativ ridicat până la sfârșitul lui 2023.

FMI recomandă guvernului eliminarea treptată a plafoanelor pentru prețurile la energie și înlocuirea acestora cu măsuri care să vizeze persoanele cele mai vulnerabile.

În plus, FMI subliniază că este nevoie de o reformă a pensiilor și a salariilor din sistemul bugetar pentru a contribui la îmbunătățirea elaborării bugetului pe termen mediu și pentru a asigura previzibilitatea.  Raportul complet al Fondului Monetar Internațional poate fi consultat aici.

Citește și: Rabla pentru becuri: AFM spune cum poți achiziționa becuri LED pe baza celor vechi. Sumă propusă pentru program, 400 de milioane de lei | AUDIO

Foto: Shutterstock