Confidenţialitate

Florin Iordache: Săptămâna viitoare depunem legea de funcţionare a Inspecţiei Judiciare

Preşedintele comisiei parlamentare speciale de modificare a legilor Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că săptămâna viitoare va depune proiectul de lege prin care Inspecţia Judiciară să fie scoasă din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

”Pentru săptămâna viitoare avem în vedere să depunem o lege care să stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecţia Judiciară. Am văzut că acum, aşa cum funcţionează în cadrul CSM, nu este funcţională”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.

Pe 31 octombrie, Iordache declara că, potrivit propunerii comisiei, Inspecţia Judiciară urmează să fie o instituţie autonomă aflată sub controlul unui consiliu de integritate format din membri de la CSM, de la Înalta Curte, de la Parchetul General, din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

”Noi ne dorim ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi a cărei mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui consiliu naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor. Acest consiliu să fie cel care gestionează fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii inspecţiei judiciare. Inspecţia Judiciară, ca instituţie autonomă nu în subordinea ministrului Justiţiei, care este un om politic. Noi am propus şi vedem în urma dezbaterilor care este forma. Vom avea în cadrul dezbaterilor şi nişte propuneri concrete cine să facă parte, dar noi ne dorim ca factorul politic să fie exclus din acest consiliu, considerăm că din acest consiliu trebuie sa facă parte membrii din CSM, din Înalta Curte, Parchet General, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor”, a declarat Florin Iordache.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat şi el, miercuri, la Parlament, că un grup constituit la MJ lucrează la un proiect al legii privind Inspecţia Judiciară, astfel încât aceasta să fie o instituţie autonomă, proiect care, atunci când va fi finalizat, fie va fi remis comisiei speciale parlamentare, fie va fi însuţit ca iniţiativă a Guvernului.

Anterior, Tudorel Toader a declarat că, indiferent de soluţie, Inspecţia Judiciară trebuie să aibă autonomie mărită, consolidată şi că, pentru realizarea acestui lucru, sunt trei variante: de a rămâne la CSM, de a trece la MJ dau de a deveni o instituţie absolut autonomă, pe baza unei legi speciale.

Toader nu a dorit să dea detalii despre această lege, cum ar fi modalitatea de numire a persoanelor din Inspecţia Judiciară.

Ministrul a menţionat că, în proiectul de lege pe tema justiţiei pe care l-a prezentat comisiei speciale parlamentare, se prevede că, în termen de şase luni, urmează să fie prezentată legea privind Inspecţia Judiciară. El a subliniat că un grup de lucru constituit la nivelul MJ lucrează la acest proiect şi, în momentul în care va fi gata, fie va fi trimis comisiei speciale, fie va fi însuşit ca iniţitivă guvernamentală.