Confidenţialitate

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat înainte de votul din Parlament

Liberalul Florin Cîțu și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat joi, cu doar jumătate de oră înainte să înceapă ședința Parlamentului în care era programat votul de învestitură.

Decizia i-a luat prin surprindere pe senatori și deputați, inclusiv pe miniștrii care au venit în Parlament pentru a fi învestiți în funcție și nu știau de retragerea lui Cîțu.

”Atunci când eşti în război (…) niciodată comandantul nu părăseşte linia frontului”, a justificat liderul deputaților PNL, Florin Roman, renunțarea lui Florin Cîțu la mandatul de premier desemnat, gest pe care l-a catalogat drept unul de mare responsabilitate.

”Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru”, a transmis Florin Cîțu pe Facebook.

În această situație, Ludovic Orban rămâne premier interimar.

Vestea retragerii lui Cîțu a căzut însă ca un trăsnet în Parlament. Senatorii și deputații tuturor partidelor se mobilizaseră după ce primiseră indicații clare să voteze Guvernul Cîțu. Pur și simplu nu le venea să creadă că, doar cu jumătate de oră înainte de ședința de învestitură, premierul desemnat a decis să se retragă.

Uluiți și luați prin surprindere au fost inclusiv unii miniștri ai guvernului, care habar nu aveau de gestul lui Cîțu și au venit la Parlament.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat doar sec că a acceptat depunerea mandatului de premier desemnat și a spus că va face o declarație de presă ulterior în această seară.

Vehemente au fost însă reacțiile celorlalte partide politice. Cei de la USR au catalogat manevra liberalilor drept o șaradă, Tăriceanu a spus că retragerea lui Cîțu este o bătaie de joc la dresa românilor, iar liderul PMP a propus un viitor guvern de uniune națională. Mult mai dură a fost reacția lui Victor Ponta, care a comparat situația în care este România acum cu un război, precizând că în război dezertorii sunt împușcați.