Florin Cîțu, premier desemnat: În cel mai scurt timp, voi înainta Parlamentului lista guvernului şi a programului de guvernare | AUDIO

Însărcinat de șeful statului să formeze un nou guvern, liberalul Florin Cîţu a declarat, miercuri seara, că nominalizarea îl onorează.

”În baza acestei desemnări, voi avea discuţii cu partenerii parlamentari pentru constituirea unei majorităţi. Împreună cu Ludovic Orban [președintele PNL – n.r], vom agrea un calendar al negocierilor. După cum știți foarte bine, fac parte din echipa guvernamentală condusă de Ludovic Orban şi din echipa Partidului Național Liberal. Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernarea Partidului Național Liberal, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. În cel mai scurt timp, voi înainta Parlamentului lista guvernului şi a programului de guvernare şi sper că, de data aceasta, PSD nu va mai tergiversa calendarul”, a declarat Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

La rândul său, Ludovic Orban și-a declarat susținerea pentru noul premier desemnat, a cărui nominalizare are ca obiectiv „deblocarea situaţiei care este creată în mod artificial de PSD” şi de ”prelungirile sale instituţionale”.

”Decizia președintelui este conformă cu voința Partidului Național Liberal. Atât eu, cât și colegii mei vom susţine această propunere. Voi fi alături de premierul desemnat Florin Cîțu în toţi paşii următori pe care îi vom derula, stabilirea listei membrior guvernului, finalizarea programului de guvernare… Vineri, vom avea o reuniune a forurilor statutare ale Partidului Național Liberal pentru validarea listei guvernului şi a programului de guverare”, a precizat premierul în exercițiu.

”Florin Cîţu este mâna dreaptă în Guvernul pe care l-am condus. Florin Cîţu va fi susţinut în perioada care va urma şi reprezintă o garanţie că guvernarea PNL se va desfăşura pe aceleaşi coordonate – repararea dezastrelor provocate de PSD”, a adăugat Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, miercuri seara, după desemnarea lui Florin Cîțu pentru postul premier, că nu vede nimic care să îl recomande pe liberal pentru această funcție.

„Eu în continuare cred că e o gluma. E o sfidare la adresa Parlamentului. În primul rand, el a venit în Parlament să își ia de două ori aviz negativ. Nu văd nimic să îl recomande, nici măcar pentru funcția de ministru de Finanțe”, a spus social-democratul la Digi 24.

Potrivit lui, PSD va vota împotriva guvernului condus de Florin Cîțu. „Vom vota împotrivă sau ne vom abține la vor, dar principal e ca parlamentarii să își exercite mandatul. Vom căuta toate pârghiile să ne apărăm la acest asalt pentru anticipate. Vom discuta cu ceilalți colegi, dar și cu lideri ai altor partid”, a mai spus social-democratul.

„Vom avea o strategie pe care o vom discuta cu colegii noștri. Nu înțelegem rostul anticipatelor cu trei luni înainte de alegerile la termen”, a mai declarat acesta.

Strategia pe care PSD o va urma la audierea miniștrilor va fi stabilită vineri, în cadrul Comitetului Executiv.

„Avem un Comitet executiv vineri, unde vom stabili cea mai mare parte din strategii”, a adăugat Marcel Ciolacu.

La finalul consultărilor pe care le-a avut cu liderii partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Florin Cîțu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS