Confidenţialitate

Flash-mob, duminică în fața Guvernului, privind indemnizațiile viitoarelor mame

Rectificați Ordonanța 3/ 2018, prin care indemnizațiile acordate în concediul medical prenatal au fost tăiate din cauza schimbării modalității de calcul.

Asta cer mai multe viitoare mame pe rețelele de socializare. Ele vor ieși în stradă duminică, de la ora 12, în fața Guvernului, într-un flash mob, pentru a cere să nu le ia drepturile care li se cuvin. Nu doar femeile aflate în concediu prenatal sunt afectate de ordonanță, ci și orice angajat care este în concediu medical.

Viitoare mame se mobilizează pe rețelele de socializare. Spun că vor ieși în stradă, duminică, nemulțumite de faptul că prin celebra ordonanță 3, vor primi sau deja au primit mai puțini bani, la indemnizația acordată în concendiul prenatal.

S-a modificat baza de calcul, din cauza majorării salariului minim: 

În decembrie 2017, contribuția CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe țară  era de 3.131 de lei. 

Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe țară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe țară).

După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizația de concediu efectiv primită de fiecare.

Deja sunt femei care au primit indemnizații mai mici chiar și cu câteva sute de lei. Ioana Moise este viitoare mamă de gemeni, care deja a primit in ianuarie mai puțini bani decât se aștepta:

Pe 12 decembrie am intrat in concediu prenatal, la 31 de saptamani de sarcina. Am primit indemnizatia 1269 de lei, si ma asteptat dupa calculele mele sa fie 1500 lei. De la munca mi s-a spus ca in ianuarie a crescut CAS la 25 %. In ianuarie ma va afecta si mai mult. Voi pierde 405 lei si in februarie 427. In martie voi perde 458 de lei,” marturiseste viitoarea mama.

Indemnizația nu va acoperi nici măcar  scutecele și eventual, laptele praf, spune Ioana.

Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici a promis că va îndrepta situația, chiar săptămâna aceasta, însă joi, subiectul nu s-a aflat pe ordinea de zi. Scuza guvernului: nu existau avizele necesare printre care și cel al Consiliul Economic Social care se reunește doar lunea, și ministerul justiției avea la rândul său câteva obiecții legate de principiul  discriminării.

Afectați sunt însă și pacienți, viitoare ce intră în prenatal, părinți ai căror copii sunt bolnavi.