Confidenţialitate

Programul FIV 2024. Ministrul Familiei: „În acest an, toate documentele se vor depune în format electronic / Solicitările pot fi depuse după ce hotărârea de Guvern va apărea în Monitorul Oficial | AUDIO

Programul de fertilizare in vitro va fi deblocat, după ce Guvernul a alocat astăzi fondurile necesare pentru 10.000 de beneficiari. Spre deosebire de anul trecut, documentele nu se mai depun fizic la ministerul Familiei, ci pe un site dedicat acestui program, a spus ministrul Natalia Intotero, la finalul ședinței de Guvern de astăzi.

Ministrul Familiei a precizat și ce trebuie să facă toți cei care anul trecut au fost declarați eligibili pentru acest program.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „Persoanele care au fost declarate eligibile anul trecut, dar care nu au mai ajuns să beneficieze de finanțare vor trebui să reia procedura”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „În acest an, toate documentele se vor depune în format electronic pe o platformă, și aceste solicitări pot fi depuse de îndată ce această hotărâre de Guvern va apărea în Monitorul Oficial. Aș vrea să menționez că, toate acele persoane care au fost declarate eligibile anul trecut, dar care nu au mai ajuns să beneficieze de finanțare vor trebui să reia procedura de depunere a documentelor, având în vedere că vorbim de un alt act legislativ”. 

Întrebată de jurnaliști câte persoane trebuie să depună din nou documentele pentru programul FIV, Natalia Intotero nu a putut da o cifră exactă, a spus doar că e vorba despre mii de oameni și a explicat că anumite documente depuse anterior au expirat, cum ar fi adeverința de asigurat în sistemul de sănătate.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „Au fost și unele cupluri care au renunțat din diferite motive”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „În cursul anului trecut am avut 10.000 proceduri eligibile, deci pentu 10.000 de cupluri și am avut aproximativ 24.000 de solicitări eligibile. Cu exactitate, nu am cum să vă dau această cifră”.

Jurnalist: „Deci, au rămas pe dinafară 14.000”.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „Nu este vorba chiar de 14.000, pentru că între timp au fost și unele cupluri care au renunțat din diferite motive, care au făcut solicitare pentru a beneficia de o amânare din anumite considerente medicale. De aceea, un număr exact este foarte greu să vi-l punem la dispoziție”.

Jurnalist: „Dar vorbim de mii”.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „Vorbim de mii, într-adevăr”.

Ministrul Familiei spune că platforma pe care se vor face înscrierile în programul FIV va fi disponibilă în cel mai scurt timp posibil.

Prin acest program, persoanele singure și cuplurile infertile pot obține două vouchere în valoare totală de 15 mii de lei: unul pentru achiziția de medicamente și celălalt, în valoare de 10 mii de lei, pentru efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro la clinici din România.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Șomaj de peste 20% în rândul tinerilor din România. Patronatele: Nu se găsește personal pentru că studiile din România au puțină legătură cu piața muncii | AUDIO