Confidenţialitate

Fiul jurnalistei asasinate în Malta acuză guvernul de complicitate la crimă

Fiul jurnalistei malteze anti-corupție Daphne Caruana Galizia, ucisă luni în explozia unei bombe plasate sub mașina ei, a acuzat guvernul de complicitate la această crimă, informează agenția de presă AFP.

El l-a criticat pe premierul laburist Joseph Muscat și anturajul acestuia, acuzându-i că au umplut guvernul, poliția și tribunalele de escroci.

„Nu voi uita niciodată cum alergam în jurul vâlvătaiei de pe câmp, încercând să deschid ușa în timp ce claxonul continua să sune (…). M-am uitat pe jos și am văzut bucăți din mama mea peste tot în jur”, a povestit Matthew Caruana Galizia.

„Iată cum arată un război și trebuie ca acest lucru să se știe. (…) Suntem un popor în război împotriva statului și a crimei organizate, care nu se disting unul de celălalt”, a adăugat el.

De altfel, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, și-a exprimat deja indignarea pe Twitter, promițând o recompensă de 20.000 de euro pentru orice informație ce ar duce la condamnarea asasinilor jurnalistei.

Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție.

Luni seara, mii de persoane s-au reunit cu lumânări în mână, la Sliema, lângă La Valletta, pentru a aduce un omagiu fostei jurnaliste, devenite, potrivit publicației Politico, „un WikiLeaks întreg într-o singură femeie”.

Sub mașina ziaristei Caruana Galizia a fost amplasată o bombă.

În vârstă de 53 de ani, jurnalista demasca fapte de corupție comise de politicieni.

Dezvăluirile sale au dus la organizarea de alegeri anticipate în Malta în luna iunie.