Firmele private nu vor mai organiza opționale în grădinițele de stat

De la toamnă, firmele private care țineau până acum materiile opționale în grădinițele de stat nu mai au ce căuta în aceste instituții de învățământ.

Anunțul a fost făcut la Europa FM de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Monica Cristina Anisie.

Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar spune că, în mod normal, nici până acum profesorii de la firmele private nu ar fi avut voie să le predea copiilor de la grădinițele de stat, însă directorii unităților, mai ales cei din București, nu au respectat interdicția.

Așa s-a ajuns ca preșcolarii să-și petreacă cel puțin câte o oră pe săptămână cu profesori privați, plătiți de părinți pentru a-i învăța pe cei mici limba engleză sau pași de dans.

În ultima vreme au existat și suspiciuni de corupție, pentru că zecile de firme private care asigurau lecții de limbi străine, pian sau karate au început să se lupte pentru contractele cu grădinițele de stat.

Secretarul de stat în Ministerul Educației,  Cristina Anisie, spune că la minister și inspectorate au ajuns mai multe plângeri de la părinți.

”Au fost plângeri la nivelul ministerului, la nivelul inspectoratelor școlare și este firesc să eliminăm din spațiul școlii orice este de natură să aducă un prejudiciu de imagine școlii și, mai ales, să intervină asupra formării copiilor noștri.”, a declarat Cristina Anisie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oficialul Ministerului Educației mai spune că și de acum înainte, grădinițele pot organiza ore opționale, însă ele vor fi susținute doar de educatorii profesori angajați de stat.

”Au voie să folosească opționale. Asta nu înseamnă că școala trebuie neaparat să realizeze (opționale) cu un furnizor de formare, o firmă, acele opționale. Le pot realiza în spațiul școlii cu cadrele didactice din unitatea de învățământ.”, mai spune secretarul de stat Cristina Anisie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cadrele didactice care vor preda ore suplimentare la grădinițe vor fi plătite suplimentar, mai spune secretarul de stat Cristina Anisie.

”Ele sunt opționale alese de către părinți în afara cursurilor prevăzute de programa școlară. Fiind în afara orelor se plătesc ca atare.”, a mai precizat secretarul de stat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, Ministerul Educației critică lipsa de transparență a școlilor care până acum, au refuzat să afișeze pe site-urile proprii bugetele de cheltuieli și numele cadrelor didactice.

O nouă circulară va fi emisă în acest sens la toamnă.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS