Confidenţialitate

Finanțare de până la 15.000 de euro pentru proprietarii de case, pentru eficientizare energetică

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat marți lansarea în dezbatere publică a ghidului de finanțare a programului Casa Eficientă Energetic. Prin acesta, proprietarii vor putea obține finanțări de până la 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinței.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, statul va finanța o primă energetică de cel mult 15.000 de euro pentru proprietarii de case deja construite.

„Programul este în premieră în lista programelor finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și se adresează proprietarilor de case deja construite din România. Aceștia pot beneficia de o primă energetică de maximum 15.000 de euro prin care să-și facă investiții pentru eficientizarea energetică a propriei locuințe. Precizăm că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor finanțează prin AFM 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro”, se arată în comunicat.

Bugetul programului este de 100 de milioane de euro și poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România.

Cei care aplică la programul Casa Eficientă Energetic pot opta pentru sisteme de termoizolație, centrale în condensație, eficiente energetic, ferestre izolante, panouri solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi și alte echipamente care îmbunătățesc eficiența energetică a casei. Țintim reducerea pierderilor de energie din casele oamenilor de la 40% până la peste 60%, în funcție de nivelul finanțării. Aceasta ar înseamna o scădere automată a facturilor locuințelor în care vor avea loc aceste investiții. Gândiți-vă că o casă care nu e bine izolată poate avea pierderi de până la 30% doar prin pereții exteriori. La acestea se adaugă și pierderi de până la 25% prin geamuri și până la 25% prin acoperiș. Deci, mulți bani aruncați pe geam, lună de lună! Programul nostru vrea să întrerupă această risipă”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Programul Casa Eficientă Energetic va începe după ce va trece perioada dezbaterii publice, de 30 de zile, și după publicarea în Monitorul Oficial.

Cei interesați vor putea depune online cererea pentru prima energetică însoţită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Asta înseamnă că au la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investiției.

După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

E important ca noi toți să începem să ne gândim locuințele în cheia eficienței energetice. Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. 50% din consumul de energie este generat de clădiri și 40% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt generate tot de acestea. Cred că eficiența energetică este cea mai rentabilă formă de a lupta cu emisiile și cu schimbările climatice”, a mai spus Costel Alexe.