Filmul “Colectiv”, premiat și la Veneția

Filmul ”Colectiv” a primit al cincilea trofeu de la lansarea lui, la începutul lunii septembrie, la Festivalul de Film de la Veneția. De data aceasta, recunoașterea documentarului a venit la un festival internațional de filme pentru drepturile omului, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la Budapesta.

Filmul care spune povestea tragediei de la Fabrica Pionierul a primit 5 premii la tot atâtea festivaluri la câte a participat în ultimele 3 luni. De data aceasta – premiul audienței pentru film internațional, la festivalul din Budapesta.

Jurnaliștii din Budapesta au profitat de ocazie să readucă în discuție libertatea presei în Ungaria și au comentat  că dezvăluirile despre corupție, în urma tragediei de la Colectiv au fost întâmpinate în România, ”așa cum se întâmplă și în Ungaria”, cu atacurile din partea guvernului și din partea ”canalelor de propagandă ale guvernului”.

Într-un interviu publicat pe siteul festivalului, regizorul Alexander Nanau a spus că, după Colectiv, ”atitudinea cinică împotriva românilor” a aparținut nu doar guvernului PSD, ”ci și guvernului condus de premierul Dacian Cioloș, sub primul ministru al sănătății, Achimaș Cadariu”.

”Colectiv” a fost invitat și la unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale ale filmului documentar, care va avea loc în perioada 20 noiembrie – 1 decembrie la Amsterdam.

Lansat întâi la festivaluri, filmul va rula mai apoi în cinematografe, mai întâi în România, probabil la finalul lunii februarie anul viitor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS