Confidenţialitate

Fifor, PSD: Situaţia Rovanei Plumb este speculată politic

Secretarul general al PSD acuză, după respingerea candidaturii Rovanei Plumb în Comisia juridică a Parlamentului European, că Opoziţia a reuşit încă o dată să submineze interesele propriei ţări şi să calce în picioare imaginea României în plan extern.

“Situaţia Rovanei Plumb în contextul audierii în Comisia Juridică din Parlamentul European este acum speculată politic de către toţi aceia care au sabotat candidatul ţării lor. Este trist să vedem politicienii opoziţiei sfâşiind candidatul propriei ţări, este dăunător modul în care arătăm întregii lumi dezbinare, ură şi distrugere din interior. Atât PNL, cât şi USR s-au opus constant reprezentantului României şi au făcut încă o dată rău imaginii pe care o proiectăm în UE şi în lume, alimentând dublul standard cu privire la ţara noastră”, a notat Mihai Fifor într-o postare pe Facebook.

“Din cei 10 candidaţi <<cu suspiciuni>> (dintre care unii chiar au fost dovediţi cu probleme), doar Rovana Plumb este cea care trebuie să suporte consecinţele. Opoziţia a reuşit încă o dată să submineze interesele propriei ţări şi să calce în picioare imaginea României în plan extern. Cu oameni politici care nu simt că reprezintă această ţară, vom stagna într-o stare de ură şi dezbinare care ne face rău şi ne ancorează în trecut”, a adăugat Mihai Fifor.

Candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă, joi, în Comisia juridică a legislativului comunitar. Propunerea a întrunit doar 6 voturi favorabile. Alți 15 membri s-au pronunțat împotrivă.

Rovana Plumb s-ar afla în conflict de interese din cauza contractării unui împrumut de 800.000 de lei, sumă pe care a donat-o PSD în campania pentru europarlamentare.

Legislativul comunitar ar urma să îi ceară șefei viitoarei Comisii, Ursula von der Leyen, să găsească o soluție la actuala situație.

Într-un comunicat, Klaus Iohannis îi solicită Vioricăi Dănciă să facă o altă nominalizare, dar care să aibă „acordul şefului statului” şi „avizul Parlamentului”.

“Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eşec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenţei premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeană poţi promova oameni în funcţii de conducere pe baza recomandărilor de partid şi a prieteniilor. (…) Îi solicit premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgenţă nominalizarea doamnei Plumb pentru funcţia de comisar european”, spune şeful statului într-o declaraţie de presă.

Preşedintele îi acuză pe social-democraţii de acţiuni politice repetate care afectează profund imaginea României în străinătate.

Votul pentru viitorul executiv comunitar este programat pe 8 octombrie.