Confidenţialitate

Șeful statului cere retragerea nominalizării Rovanei Plumb pentru postul de comisar european

Preşedintele îi cere premierului să retragă “de urgenţă” nominalizarea Rovanei Plumb pentru postul de comisar european.

Candidatura social-democratei a fost respinsă, joi, în Comisia juridică a Parlamentului European. Propunerea a întrunit doar 6 voturi favorabile. Alți 15 membri s-au pronunțat împotrivă.

Rovana Plumb s-ar afla în conflict de interese din cauza contractării unui împrumut de 800.000 de lei, sumă pe care a donat-o PSD în campania pentru europarlamentare.

Legislativul comunitar ar urma să îi ceară șefei viitoarei Comisii, Ursula von der Leyen, să găsească o soluție la actuala situație.

Într-un comunicat, Klaus Iohannis îi solicită Vioricăi Dănciă să facă o altă nominalizare, dar care să aibă “acordul şefului statului” şi “avizul Parlamentului”.

“Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eşec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenţei premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeană poţi promova oameni în funcţii de conducere pe baza recomandărilor de partid şi a prieteniilor. (…) Îi solicit premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgenţă nominalizarea doamnei Plumb pentru funcţia de comisar european”, spune şeful statului într-o declaraţie de presă.

Preşedintele îi acuză pe social-democraţii de acţiuni politice repetate care afectează profund imaginea României în străinătate.

De cealaltă parte, reprezentanții PSD susțin că mai sunt de trecut etape în ceea ce privește confirmarea Rovanei Plumb în postul de comisar european. PSD dă asigurări, totuși, că are variante alternative.

Votul pentru viitorul executiv comunitar este programat pe 8 octombrie.