Ficatul gras (Steatoza hepatică) – prima etapă a unei afectări hepatice de durată

Steatoza hepatică sau ficatul gras constă în acumularea de grăsimi în celulele ficatului. În timp poate apărea inflamația și distrugerea țesutului hepatic.

Se întâlnește frecvent la persoanele peste 30 de ani supraponderale. Cauzele sunt consumul excesiv de alcool, obezitatea, tulburările grăsimilor din sânge, dar și diabetul zaharat.

Cei cu ficatul gras se pot plânge de oboseală și slăbiciune, stări de greață sau dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Prin palpare, în timpul consultului medical, se poate simți ficatul mărit în dimensiuni.

Analizele de sânge arată creșteri ale transaminazelor, trigliceridelor și colesterolului. Steatoza hepatică se diagnostichează și cu ajutorul ecografiei abdominale.

Ficatul gras nu necesită tratament medicamentos, decât atunci când apar complicațiile.

Controlul greutății prin exerciții fizice, dieta săracă în grăsimi, evitarea consumului excesiv de alcool protejează împotriva apariției ficatului gras și agravarea acestuia.

În cazul întreruperii consumului de alcool, structura normală a ficatului se poate reface, steatoza hepatică fiind reversibilă, dar doar până la un anumit punct.