Confidenţialitate

Galați: Cum au fost sancționați angajații care au gestionat cazul fetiței de 9 ani ucise de mama sa. Situația era cunoscută încă din martie 2023 | AUDIO

Sancțiuni simbolice și recomandări, acestea sunt măsurile Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, după moartea tragică a Alexandrei, fetița de 9 ani, din Galați, ucisă în bătaie chiar de mama ei. Corpul de control al Autorității a constatat multiple deficiențe în gestionarea cazului fetiței decedate și a surorilor ei, aflat în atenția Direcției pentru Protecția Copilului și a Direcției de Asistență Socială a Primăriei din Galați, încă din martie 2023, cu aproape un an înaintea producerii tragediei. 

Psihologul și asistentul social de la direcția de resort din Galați și șeful Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului, cercetați disciplinar

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele măsuri propuse de echipa de control a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului vizează mutarea într-un alt serviciu și declanșarea cercetării disciplinare în cazul psihologului și asistentului social de la direcția de resort din Galați, care au instrumentat cazul fetiței decedate și al surorilor acesteia.

Măsura cercetării disciplinare a fost propusă și în cazul șefului Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, pentru modul în care a gestionat activitatea de monitorizare a minorilor implicați în acest caz, precum și activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu.

Cazul a ajuns în atenția Direcției pentru Protecția Copilului în martie 2023

Raportul echipei corpului de control al Autorității consemnează o lipsă de coordonare și grave deficiențe în modul în care specialiștii celor două instituții din Galați au intervenit în cazul celor 3 fetițe, începând din martie 2023, când situația lor a ajuns în atenția Direcției, ca urmare a unei sesizări primite de la grădinița unde era înscrisă una dintre surori. Educatoarea a observat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetițe și, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat autoritățile.

La acel moment, specialiștii de la Protecția Copilului Galați nu au făcut evaluarea medicală a celor trei surori, pentru a vedea dacă au fost victime ale violenței, deși asistentul medical din cadrul grădiniței a recomandat ca minora să fie consultată de medicul de familie.

Linie telefonică gratuită pentru raportatea și prevenirea cazurilor de violență împotriva copilului: 119

Pentru a sesiza cazurile de abuz, neglijare și exploatare a copilului sau dacă sunteți martorul unei agresiuni împotriva unui minor, puteți apela gratuit numărul unic național – 119.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cluj: Directorul general al CNAIR, suspendat din funcție. Eugen Cecan a avut concediu medical plătit timp de 938 de zile | AUDIO