Festival de scurtmetraje, la Timişoara

Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, ia startul, joi, la Timişoara.

Timp de 4 zile, vor fi proiectate producţii care s-au bucurat de succes internaţional.

Competiţia internaţională aduce 20 de scurtmetraje din tot atâtea ţări, majoritatea în premieră în România, iar cele patru calupuri în care va fi prezentată competiţia oferă o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial, care vorbesc despre profunde diviziuni şi clivaje societale, despre farmecul şi tristeţea vieţii cotidiene, anunţă organizatorii.

În competiţia naţională au fost selectate 12 producţii ale unor regizori ”care nu şi-au gândit scurtmetrajele pentru a face pe plac festivalurilor, ci pentru povestea pe care au dorit să o spună”.

Componenta destinată copiilor aduce 12 scurtmetraje împărţite pe categorii de vârstă, 6-10 ani (Cinema Timiş, vineri 13 octombrie, ora 10.00) şi secţiunea 11-14 ani (Cinema Timiş – sâmbătă 14 octombrie, ora 10.00).

Secţiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video, cu 6 scurtmetraje din Olanda, Ungaria, Grecia, Franţa şi Portugalia care vor rula vineri 13 octombrie, de la ora 22.00, la Cinema Timiş.

Programul ”Short Matters!” cuprinde 8 titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2016, printre care şi câştigătorul ”Premiului pentru cel mai bun film de scurtmetraj”: ”9 Days – From my Window in Aleppo” (Olanda, Siria), în regia lui Thomas Vroege, Floor van der Meulen şi Issa Touma.

În fiecare an, Timishort aduce în festival un focus dedicat unui regizor contemporan, cele 7 scurtmetraje fiind semnate în această ediţie de regizorul Sean Breathnach (Irlanda).

Festivalul invitat anul acesta este Basta Fest (Serbia), în timp ce 9 dintre cele mai fresh animaţii ale momentului vor putea fi văzute în secţiunea Animation Panorama la Casa Artelor vineri 13 octombrie, de la ora 20.00.

Ca în fiecare an, Timishort a pregătit şi două petreceri pentru publicul din Timişoara, în 13 octombrie, în Escape Venue, unde publicul este invitat să intre pentru prima dată în universul Neoradiant.

Concertul Thy Veils va prezenta cele mai recente producţii muzicale din repertoriul grupului şi va fi continuat de un concept-party condus de Punu (DJ set), totul fiind îmbrăţişat de o instalaţie de video-art de mari dimensiuni.

Programul integral şi descrierea evenimentelor Timishort pot fi accesate pe timishort.ro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS