Confidenţialitate

Femei de milioane: Özlem Türeci, cercetătoarea din spatele vaccinului Pfizer

Oamenii de știință își duc munca pe tăcute. N-am spune chiar în anonimat, dar cu siguranță cunoscuți cel mai adesea doar în cercurile de specialisti.

Pentru ca publicul larg să audă de ei e nevoie de o teorie șocantă, de talentul de a populariza știința, de un premiu Nobel ori de o catastrofă. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Özlem Türeci, cercetătoarea germană de origine turcă ce a apărut în paginile ziarelor odată cu speranta ca lumea va putea pune capăt pandemiei de coronavirus.

Împreuna cu soțul său, Uğur Şahin, Özlem Türeci a dat lumii primul vaccin împotriva Sars Cov 2 și primul vaccin uman aprobat ce folosește tehnica ARN-ului mesager.

Fiica de chirurg imigrant, Özlem Türeci e medic, om de știință și antreprenor. În 2008, a fost co-fondatoarea unei mici companii de biotehnologie pe care azi o știe o lume întreagă: BioNTech.

Din 2018, este directorul medical al acesteia, de asemenea lector la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania.

Pana la apariția coronavirusului, Özlem Türeci și soțul sau (de asemenea copil de imigrant) și-au dedicat munca descoperirii de tratamente împotriva cancerului. Iar de cercetarea în domeniul noului coronavirus s-au apucat cu aproape doua luni inainte ca Organizatia Mondială a Sănătății să declare starea de pandemie.

Bineînțeles, în cursa mondială pentru găsirea unor cure anti-corona lumea stiintifica si medicală a colaborat ca niciodată până acum, iar eroinele și eroii sunt mult mai mulți. Chiar si-asa, întotdeauna exista un loc I, iar – în acest moment și în acest domeniu – el e ocupat de Özlem Türeci.

Votează Femeia de Milioane pe europafm.ro

Pentru câștigătoare, Europa FM se implică în susținerea cauzei sale! În plus, Kultho – Forever Diamonds o răsfață cu o bijuterie cu diamante! Pe 9 martie, în Deșteptarea, Vlad , George și Luca ne vor anunța cine este Femeia de Milioane, la Europa FM! Femeia care ne-a inspirat cel mai mult în anul care a trecut: 2020!

FOTO: Stefan Albrecht /BioNTech / sub licența CC BY-SA