FBI a falsificat probe timp de 30 de ani

Departamentul Justiţiei şi Biroul Federal de Investigaţii au recunoscut că aproape toţi experţii care analizau probele criminaliste au făcut mărturii false contra unor infractori, punind sub semnul intrebarii sistemul judiciar american.

Dintre cei 28 de experţi ai Laboratorului FBI de analize microscopice, 26 au mintit ca probele de păr se potrivesc , favorizand procurorii în aproape toate din cele 270 de procese verificate până acum.

Potrivit ziarului Washington Post, printre cazurile verificate se afla şi 32 în care inculpaţii au fost condamnaţi la moarte, iar 14 dintre ei au fost deja executaţi sau au murit în închisoare.

În urma dezvăluirilor, condamnaţii şi procurorii din 47 de state inclusiv din capitala federală au fost înştiinţaţi că dosarele trebuie reanalizate pentru a se stabili dacă sunt necesare apeluri în justiţie. Patru inculpaţi au fost deja achitaţi.

Biroul Federal de Investigaţii şi Departamentul american al Justiţiei au promis că toţi foştii inculpaţi vor fi înştiinţaţi în legătură cu erorile din trecut şi ca acestora li se va face dreptate.

Potrivit senatorului democrat Richard Blumenthal, fost procuror, ar fi vizati inculpaţi din 2.500 de procese care au implicat mostre de păr.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS