Fără “lacătele dragostei” la Paris

Parisul lansează o vastă operațiune împotriva “lacătelor dragostei” de pe podurile capitalei franceze. Primăria va amplasa panouri explicative și pancarte, în franceză și engleză, pe care va fi scris “Fără lacăte, Parisul vă mulțumește” sau “Declarați-vă dragostea altfel”.

Primăria Parisului vrea ca orașul “să rămână capitala romantismului și a dragostei”, dar turiștii nu vor mai avea voie să agațe “lacăte ale dragostei” pe podurile din Orașul Lumină.
După Pont des Arts (pietonal), a venit rândul lui Pont Neuf (cel mai vechi pod de piatră din capitala franceză) să fie acoperit de lacăte.

În zilele următoare vor fi instalate panouri și semnalizare la sol pe mai multe poduri și îndeosebi pe Pont Neuf”, a anuntat pentru France Presse Bruno Julliard, prim adjunct al primarului Parisului, după o reuniune tehnică în vederea realizării unui dispozitiv de descurajare a instalării lacătelor.

“Lacătele dragostei” pe care cuplurile le prind ca dovadă a iubirii lor la Paris ca și în alte orașe invadaseră de acum câțiva ani Pont des Arts — o structură metalică—, care a scăpat de ele prin instalarea de panouri de sticlă în locul grilajelor.

Au apărut însă pe alte poduri, unde există și vânzători ambulanți care îndeamnă trecătorii să cumpere lacăte.

Lacătele “blochează perspectiva asupra Senei, una dintre cele mai frumoase, înscrisă în patrimoniul UNESCO. Este un atu patrimonial major pentru Paris”, adaugă edilul, afirmând că este și o problemă de securitate. “Lacătele cântăresc sute de kilograme, iar panourile cad”.

Primăria va lua măsuri pentru înlăturarea lacătelor și instalarea unor sisteme care să descurajeze îndrăgostiții să mai agațe altele.