Confidenţialitate

Facturile la gaze vor crește cu până la 25% pentru cei care nu au trecut deja pe piața liberă | AUDIO

Cresc facturile la gaze pentru cei care nu au trecut deja pe piața liberă. Facturile vor fi și cu 25% mai mari. Mihai Nicuț, redactorul șef Economica.net:

„În cazul furnizorului mare din zona de sud a țării, inclusiv Bucureștiul, cei care nu au schimbat până acum și au rămas la acest furnizor, nu au schimbat nici furnizorul, nici contractul, au rămas cu ce le-a livrat după liberalizare, avem o scumpire de 25%, de la 124 de lei pe MW, cu toate taxele incluse dar fără TVA, la 155, vine fix 25%. Trebuie să știm că oricând, indiferent dacă contractul nostru este în vigoare, indiferent dacă expiră, noi avem posibilitatea de a alege oricând  o ofertă mai bună.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cresc facturile și pentru consumatorii care au încheiat contracte pe piața liberă anul trecut, în medie cu 20 de procente. Acele contracte expiră iar noile ofertele vin cu această majorare a prețului.

Cum s-a ajuns aici? Prețul gazului a fost influențat în ultimul an de mai mulți factori, spune Mihai Nicuț:

„Anul trecut, când s-a făcut liberalizarea, am beneficiat de o conjunctură fericită. Veneam după o iarnă precedentă destul de blândă, în care s-a depozitat gaz mai mult decât s-a consumat, a fost gaz în exces pe piață, a venit și pandemia, a fost lockdown, a scăzut consumul și, ca atare, prețurile evident au fost pe scădere. Situația nu se mai întâmplă anul ăsta, așa cum era cumva previzibil, după revenirea economică, consumul de gaz a crescut și ca atare au crescut și prețurile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.