Confidenţialitate

Expoziție inedită la 300 de ani de la stabilirea primilor evrei în Arad

O inedită expoziţie, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la stabilirea primilor evrei în Arad a fost deschisă de către Complexul Muzeal din oraș, la Consiliul Judeţean.

Ea poate fi văzută până pe data de 24 septembrie.

Prin fotografiile de familie, documentele personale, actele oficiale, scrisorile, obiecte personale şi de cult reconstituie destinul unor familii evreieşti din Arad, începând cu mijlocul secolului al XIX-lea şi până la emigrarea în Israel, în timpul regimului comunist.

Alături de documentele de arhivă, obiectele muzeale reconstituie istoria, tradiţiile şi fragmente de viaţa cotidiană – a declarat Adelina Stoenescu, unul dintre organizatori.

Conform preşedintelui Comunităţii Evreilor din Arad, ing. Ionel Schlesinger, în anul 1717, la data de 1 mai, generalul locotenent Ştefan Cosa, comandantul Cetăţii Aradului, emite o scrisoare de protecţie prin care acordă primilor evrei permisiunea de a se stabili în oraş.

A urmat cu timpul stabilirea altor evrei şi formarea unei comunităţi care a ajuns la 12.000 se suflete şi care a adus o importantă contribuţie la dezvoltarea pe toate planurile a oraşului Arad.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, urmată de înfiinţarea Statului Israel, majoritatea evreilor din România, inclusiv cei din Arad au emigrat.

Mult diminuată, comunitatea evreiască a Aradului continuă, însă, să fie o prezenţă activă în viaţa oraşului.

Colecţia de obiecte muzeale, legate de istoria evreilor, s-a constituit prin strădania muzeografilor arădeni, bunurile fiind donate muzeului arădean în perioada 1993-2005 de către membrii comunităţii evreieşti.