Confidenţialitate

Expoziţia permanentă a MNLR, inaugurată

Astăzi a fost inaugurată expoziţia permanentă a MNLR, care acoperă patru niveluri ale noului sediu al Muzeului Național al Literaturii Române.

Curtea acestuia va  găzdui lecturi, dezbateri şi proiecţii.

Structurat pe patru niveluri, spaţiul de 1.000 de metri pătraţi din strada Nicolae Creţulescu găzduieşte manuscrise originale, fotografii, obiecte personale care au aparţinut scriitorilor.

În plus, cu ajutorul unor sisteme audio-video, vor putea fi vizionate filme bazate pe romane celebre şi ascultate lecturi în interpretări ale unor actori cunoscuţi.

Parterul este dedicat poeziei, etajul întâi – prozei şi criticii, mansarda – teatrului şi demisolul – unei galerii intitulate ”Bucureştiul literar şi artistic”. Aici sunt expuse aproximativ 1.500 de obiecte.

Spaţiile, pentru care muzeul a colaborat cu mai mulţi arhitecţi din grupul Zeppelin, vor putea găzdui mai multe evenimente – lansări de carte şi lecturi publice. Investiţia pentru noua expoziţie din strada Nicolae Creţulescu – amenajare şi aparatură – a fost de 150.000 de euro, potrivit managerului instituţiei, Ioan Cristescu.

 

Până la finalul lunii martie, muzeul poate fi vizitat gratuit. De la 1 aprilie, preţul unui bilet pentru accesul în Muzeul Naţional al Literaturii Române va fi de 5 lei (adulţi) şi 2,5 lei (elevi), iar el va funcţiona după orarul 10.00 – 18.00.

 

În luna iulie 2014, MNLR a început evacuarea spaţiului pe care îl ocupa pe Bulevardul Dacia. Arhiva sa, care cuprinde peste 300.000 de manuscrise – patrimoniu ce se află în subordinea Ministerul Culturii – a fost mutată atunci la etajul al doilea din Casa Presei, într-un spaţiu administrat de Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi.

În 2017, muzeul va împlini 60 de ani de la înfiinţare.

Europa FM a realizat un reportaj despre Muzeul Literaturii Române, reportaj care poate fi ascultat AICI.