Exporturile de animale vii vor începe să fie înlocuite cu exporturile de carne congelată

Exporturile de animale vii vor fi înlocuite, pe durata verii, cu exporturi de carne congelată sau refrigerată. Ministerul Agriculturii susţine că a obţinut deocamdată acordul oficialilor din Qatar.

Comisia Europeană a cerut României să oprească exportul de oi vii în Golful Persic, chiar înainte de a se întâmpla tragedia oilor naufragiate în portul Midia.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, i-a explicat ambasadorului Qatar-ului la Bucureşti că trecerea treptată de la comerţul cu animale vii la carcasă se va reflecta în final în calitatea cărnii. În plus, animalele nu vor mai avea de suferit în urma transportului pe distanţe mari şi pe vreme caniculară.

Medicul veterinar Ovidiu Roşu, unul dintre cei care au participat la salvarea oilor din portul Midia, a explicat de ce este periculos transportul oilor cu vaporul până în ţări precum cele din zona Golfului Persic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ambasadorul Qatar-ului în România a propus ca animalele vii să fie transportate cu avionul, dar medicii veterinari nu cred că ar fi o idee bună.           

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În noiembrie, o navă încărcată cu peste 14 mii de oi s-a răsturnat în portul Midia. Doar 230 de animale au fost salvate. Ancheta a scos la iveală că vaporul avea la bord mii de animale în plus faţă de documentele oficiale. De altfel, doi sirieni au recunoscut că au dat mită unui vameş pentru ca oile urcate pe navă să nu mai fie numărate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS