Confidenţialitate

Explozie la magistrala de gaz de la Călimănești soldată cu 4 decese. Transgaz dă vina pe constructorul Autostrăzii Moldovei. Lucrările la A7 s-au oprit în mai multe puncte. VIDEO | LIVE UPDATE

Explozia urmată de incendiu a avut loc la ora 01:30, la o conductă de gaz, pe șantierul Autostrăzii Moldovei, A7, în dreptul localității Călimănești. A fost activat planul roșu de intervenție și 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 4 ambulanțe SMURD și 5 de la Serviciul Județean de Ambulanță, precum și o autospecială de transport victime multiple au fost trimise la locul exploziei. Au fost victime în rândul muncitorilor care lucrau la autostradă.

UPDATE 13:00. Lucrările la Autostrada A7 s-au oprit în mai multe puncte pe tronsoanele din Vrancea

Sunt 14 zone în care autostrada ar trebui să traverseze conducta, iar până ce anchetele începute nu vor stabili exact ce s-a întîmplat, lucrările sunt oprite. În vreme ce constructorul spune că țeava era la o adâncime prea mică, Transgaz susține că nu are nici o vină.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt mai multe anchete în desfășurare în Vrancea, după incidentul grav înregistrat azi noapte, când un utilaj ce lucra la construcția autostrăzii Moldovei a fisurat conducta de gaze naturale, provocând o explozie urmată de incendiu. 4 oameni au murit pe loc, fiind găsiți carbonizați, iar 2 dintre ei nu au fost încă identificați. Alți 5 muncitori au fost răniți. 2, cu arsuri grave, au fost transferați la spitralele Bagdasar Arseni și Floreasca din București, în vreme ce ceilalți 3 au fost deja externați.

Polițiștii de investigații criminale cercetează incidentul, sub coordonarea Parchetului, iar o anchetă este derulată și de Inspectoratul Teitorial de Muncă. Pompierii au stabilit că totul s-a întîmplat din cauză că un utilaj a lovit magistrala de transport a gazelor naturale, a fisurat-o, iar scânteile mecanice au determinat explozia.

Potrivit prefectului județului Vrancea, Nicușor Halici, constructorul ar fi declarat că magistrala de gaze nu a fi fost la adîncimea știută. Mai precis, țeava trebuia să fie la mai mult de un metru sub pământ, dar ar fi fost la doar 60 de cm.

Iar în acest context, prefectul de Vrancea anunță că până la finalizarea anchetei s-a dispus sistarea lucrărilor la autostradă în punctele ce traversează conducta de gaz.

Pe de altă parte însă, Transgaz, care administrează magistrala de transport a gazelor naturale, susține că nu are nici o vină în producerea exploziei de la Călimănești. Transgaz acuză constructorul că nu a respectat avizul de amplasament pe care l-a dat în anul 2021. Sunt în continuare mai multe întrebări fără răspuns, pe care anchetele începute ar trebui să le lămurească.

La construcția autostrăzii pe porțiunea unde a fost înregistrat incidentul lucrează firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Angajații săi lucrează la construcția autostrăzii și noaptea, de aici și prezența muncitorilor pe șantier.

UPDATE 12:00. Compania Transgaz dă vina pe constructorul Autostrăzii Moldovei pentru explozia de la Călimănești, în urma căreia 4 oameni au murit și 5 au fost răniți

Firma de construcții nu a respectat prevederile Avizului de amplasament, transmite Transgaz, iar conducerea ne asigură că acea conductă lovită de un utilaj era îngropată la adâncimea corespunzătoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Compania Transgaz susține că firma care se ocupă de construirea Autostrăzii Moldovei nu a respectat avizul de amplasament pentru lucrările pe tronsonul Focșani-Bacău și nici nu deținea un alt aviz din partea Transgaz pentru proiectul de relocare/înlocuire a conductei de gaz cu care se intersecta autostrada.

Directorul adjunct al Transgaz Zona Est, Cristian Schmidt a explicat pentru Agerpres că în acel aviz erau menționate o serie de condiții cu ce trebuie făcut în zonele de protecție a conductei de gaz, condiții care nu au fost respectate.

Acesta a menționat că adâncimea la care era amplasată conducta respecta normele în vigoare, adică era curpinsă între un metru și 1,2 metri, iar presiunea sub care era ținută conducta în momentul exploziei era de 35 de bari, presiunea maximă fiind de 45 de bari.

De partea celalaltă, constructorul susține că acea conductă de gaze lovită de un utilaj era îngropată la cel mult 60-70 de centimetri în pământ, potrivit prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici: „Constructorul spune că nu a cunoscut că magistrala poate fi la adâncime atât de mică și de aceea nu a putut să prevină incidentul. La minim un metru trebuie să fie adâncimea, iar din ce spun ei până la acest moment nu are mai mult de 60-70 de centimetri”.

Firma care se ocupă de construcția Autostrăzii Moldovei e deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Sursa foto: ISU Vrancea

UPDATE 11:00. Prefectului Județului Vrancea, Nicușor Halici spune că ancheta va arăta cui aparține vina

Prefectului Județului Vrancea subliniază că ancheta va arăta cui aparține vina: firmei care se ocupa de construcția autostrăzii și care știa despre existența magistralei de gaz sau companiei de gaze, în condițiile în care conducta ar fi fost îngropată la o adâncime mai mică decât ar fi trebuit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Clar este, din primele concluzii, o eroare umană. Vedem acum de unde vine eroarea umană, din cea constructivă a acestei magistrale, că nu ar fi la adâncimea corectă? Cel puțin la ce văd, până într-un metru are adâncimea. Conducta trebuie să fie la un metru 80 de la nivelul primului strad de la autostradă de pământ, de orice se pune. Îneleg că s-a intervenit în 2017 ultima oară pe acest tronson și ar fi fost remediat e zonele cu o degradare mai mare de 40% – el a fost verificat în 2016 acest gazoduct și rezista conform verificărilor la o presiune de 45 de bari. Ea avea în timpul exploziei 35 de bari”, a explicat prefectului Județului Vrancea, Nicușor Halici.

Prefectul de Vrancea spune că lucrările la autostrada A7 au fost sistate pe anumite porțiuni.

„Nu este singura zonă, mai sunt încă 14 zone. Până nu se va identifica exact nu va mai fi efectuată nicio lucrare pe coridorul care se suprapune cu cele 14 zone de traversare a megistralei”, a mai spus Nicușor Halici.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

UPDATE 10:00. O eroare umană este cauza cea mai probabilă a tragediei de azi-noapte, de pe șantierul autoristrăzii A7

Pompierii au stabilit că explozia s-a produs după ce un utilaj a lovit conducta de gaz, din cauza scânteilor provocate de acesta. 4 oameni au murit, iar alți 5, toți muncitori, au fost răniți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

A fost o noapte albă în Vrancea, în urma unei explozii urmată de incendiu la o conductă de gaz, în zona Călimănești, pe șantierul A7. 4 oameni au murit, iar alți 5 au fost răniți, fiind activat inclusiv planul roșu de intervenție.

Pompierii au stabilit că explozia s-a produs din cauza scânteilor apărute în momentul în care un utilaj a lovit țeava de gaz, în timpul lucrărilor, explică Florin Olaru de la ISU Vrancea.

„În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că a fost o explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice urmare a executării lucrărilor pe șantierul Autostrăzii A7”, a spus Florin Olaru de la ISU Vrancea.

Cel mai probabil este vorba despre o eroare umană care a dus la această tragedie, mai ales că firma care se ocupă de construcția autostrăzii știa despre existența magistralei.

Pentru cele 4 victime decedate nu s-a putut face nimic. În ceea ce-i privește pe răniți, 2 dintre ei sunt în stare gravă și au arsuri însemnate.

Ambii muncitori au fost preluați de elicoptere SMURD și au fost transferați la București, unul la Spitalul Bagdasar Arseni și celălalt la Floreasca.

Tragedia de azi noapte este cercetată de polițiștii de investigații criminale, sub coordonarea unuio procuror al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Vrancea.

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Sursa foto: ISU Vrancea

UPDATE 08:00. Două dintre cele 5 persoane rănite în urma exploziei produse azi-noapte la o conductă de gaze pe șantierul Autostrăzii Moldovei au fost transferate la București

Este vorba doi bărbați care au suferit arsuri pe 40, respectiv 60 la sută din corp. Ei au fost transportați cu elicoperele SMURD, unul la spitalul Floreasca, celălalt la Bagdasar Arseni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei doi bărbați aflați în stare mai gravă după explozia urmată de incendiu de la Călimănești au 61, respectiv 53 de ani și au suferit arsuri pe suprafață mare din corp.

Alături de ei au fost rănite alte 3 persoane. Este vorba despre muncitori care lucrau pe șantierul Autostrăzii A7, în zona localității Călimănești.

Gabriela Moroș, purtătoare de cuvânt a Serviciului de Ambulanță Vrancea: „Primele cinci victime s-au deplasat cu mijloace proprii la Centre de Primiri Urgențe Adjud. Trei victime au fost internate în Spitalul Adjud. Pentru două s-a solicitat transferul către Aeroportul Bacău cu echipaje cu medic. O victimă de sex masculin în vârstă de 61 de ani cu arsuri pe o suprafață de 65% din corp a fost preluată de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul Bagdasar Arseni București. A doua victimă, sex masculin, 53 de ani, cu arsuri pe o suprafață de 40% din corp a fost preluată de un elicopter SMURD pentru transport la Spital Floreasca București”.

Explozia s-a produs la o conductă de gaze, în timp ce muncitorii lucrau pe șantier și a fost urmată de incendiu, a spus la Europa FM, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, Florin Olaru.

Aproape 3 ore a durat până când flăcările au fost stinse. Alimentarea cu gaze naturale nu a fost întreruptă în Focşani, Adjud şi Odobeşti.

Știre inițială. Explozie la magistrala de gaz de la Călimănești în noaptea de miercuri spre joi, soldată cu 4 decese

4 muncitori care lucrau la Autostrada A7 au murit carbonizați. Alte cinci persoane au fost transportate la spital. Autoritățile au activat Planul Roșu de intervenție. Incendiul care a urmat exploziei se vedea de la peste 30 de kilometri. Flăcările au fost stinse după mai multe ore.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Explozia urmată de incendiu a avut loc la ora 01:30, la o conductă de gaz, pe șantierul Autostrăzii Moldovei, A7, în dreptul localității Călimănești.

A fost activat planul roșu de intervenție și 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 4 ambulanțe SMURD și 5 de la Serviciul Județean de Ambulanță, precum și o autospecială de transport victime multiple au fost trimise la locul exploziei.

Au fost victime în rândul muncitorilor care lucrau la autostradă

Florin Olaru, purtător de cuvânt al ISU Vrancea, a spus că: „Au rezultat cinci victime rănite care au fost transportate cu diferite mijloace de transport până la sosirea forțelor de intervenție la fața locului la Spitalul Municipal Adjud. În urma acțiunilor de stingere au fost descoperite trupurile a patru persoane carbonizate”.

Flăcările s-a văzut de la o distanță de peste 30 de kilometri și au fost stinse după aproape 3 ore

„Flăcările au fost violente, s-au văzut de la distanță mare, dar odată ce s-a oprit alimentarea cu gaz a magistralei respective acestea au scăzut în intensitate. Nu sunt în zonă locuințe. Pe timpul intervenției s-a luat măsura stabilirii unui perimetru pe o distanță de 500 de metri pentru a nu exista niciun pericol. De asemenea, a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru localitatea din apropiere”, a spus Florin Olaru, purtător de cuvânt al ISU Vrancea.

„Li se transmiteau măsuri ce trebuiesc luate pentru a evita orice pericol”, a mai spus Florin Olaru, purtător de cuvânt al ISU Vrancea.

Unele dintre victimele au fost transportate la spitale din Capitală

Două dintre persoanele care au suferit arsuri au fost transportate cu elicopterul SMURD la București, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență.

Una dintre persoane a fost dusă la Spitalul Bagdasar Arseni, cealaltă la Spitalul Floreasca. Pompierii au început o anchetă pentru a stabili cauza exactă a exploziei urmate de incendiu.

Sursa foto: ISU Vrancea

Autori: Florentina Mihăiță, Claudia Toader

Sursa colaj foto: ISU Vrancea

Sursa video: ISU Vrancea

Citește și: Ministrul Mediului, la Europa FM, despre SUMAL 2.0 și modificările aduse la Codul Silvic. „Introducem măsura complementară a confiscării autovehiculului cu care se fură masă lemnoasă” | VIDEO