Confidenţialitate

Experții în climă, despre Pădurea Amazoniană: Dacă nu se iau măsuri curând, va intra „pe un drum fără întoarcere” | AUDIO

Dacă ar fi o țară, ar fi a șasea ca mărime din lume. În cele cinci milioane de kilometri pătrați ai Pădurii Amazoniene se bat mai multe interese, nu toate legale. În urmă cu o săptămână, un summit internațional a discutat despre viitorul regiunii. Iar o echipă de jurnaliști portughezi a realizat un reportaj în Pădurea Tropicală pentru a prezenta situația.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Jungla este incomodă, ostilă, ca o femeie cu o privire intensă ale cărei dorințe nu sunt cunoscute. Nu își deschide brațele, se închide în sine, sub forma unor frunze mari, copaci înalți și liane, vița braziliană. Cu cât se închide mai mult, cu atât atrage mai mult” – scriu jurnaliștii cotidianului Expresso.

Prezintă unele trasee urmate de brigada specializată a soldaților care au ca misiune să apere granițele braziliene, să combată defrișările și mineritul ilegal.

Pădurea Amazoniană are nevoie de ajutor și de măsuri luate rapid pentru salvarea ei

Dacă nu se iau măsuri, curând Pădurea Amazoniană va intra „pe un drum fără întoarcere”, cum îl numesc experții: curând, emisiile de dioxid de carbon vor fi mai mari decât capacitatea de absorbire.

Opt țări din America de Sud care adăpostesc cele mai mari păduri tropicale ale planetei s-au reunit la un summit în Brazilia pentru a conserva Pădurea Tropicală Amazoniană. Dar nu au reușit să ajungă la un punct comun pentru eliminarea defrișărilor până în 2030 sau reducerea combustibililor fosili.

Brazilia deține 60% din pădurile amazoniene

Deși Brazilia, declarativ, prin șeful statului, Lula da Silva, vrea să conducă aceste dezbateri și se declara în cadrul summitului gata de o înțelegere cu statele partenere, compania de stat petrolieră PetroBras vrea să caute petrol pe coasta amazoniană, iar guvernul nu pare dispus să renunțe la această sursă de venit.

Mai mult, PetroBras prevede că va putea vinde cel puțin 5 ani petrol extras din zonă, iar președintele companiei de stat a mai spus că tot aici ar trebui dezvoltate proiecte de energie eoliană.

Pe deasupra, aproape întreaga economie a Venezuelei se bazează pe exportul de petrol.

Pădurea Amazoniană este situată în partea de nord a Americii de Sud cu o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați și se întinde pe teritoriul a nouă state, Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Guyana, Surinam și Guyana Franceză.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Puglia. Turiștii, enervați de noua regulă instituită pe plajele din regiune: Le este interzis să aducă mâncare și băutură de acasă | AUDIO