Confidenţialitate

EXCLUSIV Costin Borc: În zilele următoare sunt așteptate rezultatele verificărilor în cazul târgului SIAL de la Paris

În zilele următoare sunt așteptate rezultatele verificărilor Corpului de Control al premierului și al Ministerului Economiei legate de târgul SIAL, de la Paris, unde producatorii români au fost slab reprezentați. Ministrul economiei, Costin Borc, a venit cu precizări în cadrul emisiunii Medium Rare, realizată de Adrian Hădean.

Scandalul a pornit după ce Adrian Hădean a catalogat târgul internaţional de produse din industria alimentară SIAL Paris drept o „ruşine românească”.
Producătorii agricoli români care au participat la târgul SIAL Paris au reclamat faptul că Ministerul Economiei nu a amenajat standul României astfel că au trebuit să improvizeze standuri cu ajutorul altor participanţi la târg.

Ministrul Economiei, Costin Borc vine cu precizări și afirmă că prin Ordonanta de Urgenta, Guvernul a alocat bani pentru plata chiriei și utilităților la târg, urmând ca de montarea standurilor să se ocupe o firmă aleasă prin licitație.

„Luni se face oferta către organizator, să se semneze contractul – organizatorul fiind o firmă care era cu standul la Paris, deci nu trebuia decât să dea jos din camion acele lucururi și să organizeze standul – că să primesc un mail marți dimineața la ora 11 și să mi se spună <>. Deci aici e ceva care mie, personal, îmi pute, că sa fiu sincer”, afirmă ministrul Costin Borc.

Întrebat dacă sunt oameni în minister care pot bloca asemenea evenimente, ministrul a răspuns că este convins că există.
“La această parte, eu sper că cele doua controale, unul declanșat de Corpul de Control al Ministerului încă din vinerea de dinaintea târgului (…), după intervenția dumneavoastră, primul ministru a decis să trimită corpul de control al primului ministru. Aceste două rapoarte ar trebui să fie gata poate chiar saptămâna aceasta”, a declarat ministrul Economiei, Costin Borc.

Ministrul Economiei spune că anul acesta au fost cheltuiți aproape 20 de milioane de lei pentru organizarea targurilor, însă eficiența acestora poate fi pusă sub semnul întrebării.

“Care este eficiența acestor târguri? Pentru că, totuși, pe cele 41 de târguri care s-au făcut anul asta, ministerul a cheltuit undeva la 20 și ceva de milioane de lei. Întrebarea mea este cheltuim bine acești bani?”
Costin Borc precizeaza ca în SIAL, la licitație s-a prezentat o singură firmă.
“În general, se prezintă una, maxim două la licitațiile de organizare și, daca nu mă înșel, vorbim de un total de 6-7 firme care au organizat târguri în ultimii ani.”, precizează ministrul Borc.


Târgul SIAL Paris s-a desfăşurat în perioada 16-20 octombrie.