#EUROVOT Conservatorii si socialistii, favoriti in sondajele pentru alegerile europene

Cu mai bine de două săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, conservatorii şi socialiştii sunt la egalitate în sondaje. Extremiştii îşi anticipează un succes categoric, iar experţii consideră posibil un impas în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Conservatorii şi socialiştii se află în continuare la egalitate, arată un sondaj realizat de Instititutul TNT. Partidul Popular European este creditat cu 215 mandate din cele 751 ale Parlamentului European, în timp ce socialiştii ar obţine 205 locuri în Legislativul de la Strasbourg.

Cu mult în urma celor două formaţiuni, liberalii şi stânga radicală îşi dispută locul trei cu 58, respectiv 50 de mandate. Sondajul nu a luat în calcul o eventuala formare a unui grup de extremă-dreapta între francezi, olandezi şi austriaci, dar subliniază că populiştii ar putea obţine cel puţin 106 locuri în Parlamentul European.

Visul lui Marine Le Pen este obţinerea între 15 şi 20 de eurodeputaţi şi formarea unui grup în Parlamentul European. Frontul Naţional are doar trei deputaţi în actualul Parlament European.

Pe de alta parte, niciunul dintre candidaţii aflaţi în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene nu va reuşi să-şi asigure majoritatea în Parlamentul European în urma alegerilor. În aceste condiții, Jose Ignacio Torreblanca, directorul biroului spaniol al Consiliului European pentru Relaţii Externe anticipează că şefii de stat şi de Guvern din Uniunea Europeană vor desemna un candidat de compromis.