Confidenţialitate

EUROVISION 2017. Cine sunt favoriții?

În umătoarele zile, Alexandru Badea, redactorul șef al revistei SPECTRUM.EU, vă conectează pe europafm.ro la atmosfera Eurovision Song Contest și aduce ultimele informații de la Kiev.

Mai sunt mai puțin de 5 zile până la prima semifinală Eurovision 2017 și delegațiile fac ultimele pregătiri înainte de show-ul televizat de săptămâna viitoare. Artiștii au avut șansa de-a repeta coregrafia și jocul de scenă pregătite pentru spectacol și să se familiarizeze cu locația Eurovision-ului de anul acesta.

Ediția de anul acesta a Eurovision Song Contest are loc la Kiev și este pentru a doua oară când capitala Ucrainei găzduiește concursul. În competiție au rămas 42 de țări după retragerea Rusiei din motive politice, datorită faptului că Juliei Samoylova i-a fost interzisă intrarea în Ucraina din cauză că ar fi susținut un concert în Crimeea după anexarea peninsulei de către Rusia.

Printre cele 42 de țări care vor concura pentru marele premiu, există anumiți artiști care au șanse mari la trofeul din acest an conform caselor de pariuri și clasamentelor realizate de către organizațiile INFE și OGAE, cele două mari fan-cluburi Eurovision din lume.

Marea favorită de anul acesta este Italia, fiind reprezentată de Francesco Gabbani cu piesa „Occidentali’s Karma”, o satiră la adresa omului modern care vorbește despre încercarea vestului de-a imita cultura estică, fiind o piesă cu umor dar și cu un mesaj puternic.

Francesco Gabbani și-a menținut poziția fruntașă în clasamentele caselor de pariuri din februarie până în acest moment și cotele sale continuă să scadă, cea mai favorabilă fiind de 7/10, conform Oddschecker. Momentul Italiei este mult așteptat de fanii Eurovision, fapt ce se regăsește și în cele două clasamente ale cluburilor OGAE și INFE, Italia poziționându-se pe primul loc.

Bulgaria, este de asemenea printre favorite și va fi reprezentată de tânărul Kristian Kostov, născut în Rusia și finalist al mai multor concursuri de talente din Rusia și Bulgaria.

Kristian va fi unul dintre cei mai tineri participanți vreodată la Eurovision. Melodia sa „Beautiful Mess” vorbește despre frumusețea vieții în ciuda obstacolelor ce se ivesc în calea noastră.

Mesajul piesei se pare că a fost bine primit de public și de comunitatea de fani Eurovision, regăsindu-se pe locul 2 în top-ul INFE și pe poziția a 7-a în clasamentul OGAE. La casele de pariuri, Kristian este pe locul 2, precum în clasamentul INFE, însă este la o distanță foarte mare de Italia, cea mai mică cotă a Bulgariei fiind de 7/1.

Reprezentanta Belgiei la Eurovision este Blanche, melodia ei, „City Lights”, fiind o piesă pop modernă și accesibilă, care combină vocea fragilă a artistei cu tonuri aventuroase și înalte.

Blanche este de asemenea una dintre favoritele fanilor, clasându-se pe locul 2 în top-ul OGAE și pe locul 4 în cel INFE. După cele 2 repetiții ale artistei de săptămâna aceasta însă, ea a coborât de pe poziția a 5-a la casele de pariuri și se află momentan pe locul 11, fiind încă în cădere.

Presa precum și fanii au criticat dur prestația ei scenică și interpretarea melodiei, fiind profund dezamăgiți de show-ul artistei.

Suedia, Portugalia, precum și Franța sunt alte trei favorite ale fanilor, toate regăsindu-se în primele 10 în topurile OGAE și INFE, precum și la casele de pariuri.

Ce șanse are România la Eurovision 2017?

După o absență de un an, din motive financiare, România revine la Eurovision, reprezentanții țării noastre de anul acesta fiind Ilinca și Alex Florea cu piesa „Yodel It!”. Ei vor concura în cea de-a doua semifinală a competiției, împreună cu alți favoriți ai fanilor, precum Israel, Estonia, Danemarca sau Bulgaria.

În clasamentul INFE, România se află pe locul 22, dar trebuie menționat faptul că 12 țări nu au reușit să obțină niciun punct, iar în top-ul OGAE, Ilinca și Alex s-au clasat pe poziția a 17-a.

La casele de pariuri însă, România ocupă un loc fruntaș, fiind în top 10 deja de câteva luni, iar la momentul actual, este pe poziția a 6-a, conform Oddschecker, cele mai mici cote fiind de 16/1 la BetVictor și 17/1 la Stanleybet și cele mai mari fiind de 35/1 și 37/1 la Unibet, respectiv la Betfair Exchange.

De altfel, presa străină, precum și site-urile de specialitate din domeniul Eurovision-ului laudă prestația României la Kiev și show-ul Ilincăi și al lui Alex Florea, după cele două repetiții de săptămâna aceasta.

Cele două semifinale ale concursului din 9 și 11 mai, precum și Marea Finală din 13 mai vor fi difuzate pe TVR1, TVR HD, TVR Internațional și online pe TVR+ începând cu ora 22:00.

FOTO: Thomas Hanses, Andreas Putting/EBU