Confidenţialitate

Eurostat: Românii nu reciclează și preferă gropile de gunoi pentru depozitarea deșeurilor

Nu ne place să reciclăm și preferăm gropile de gunoi. Ca noi sunt și bulgarii, grecii, și suedezii.
În schimb, Italia și Belgia reciclează mult.

Datele Eurostat arată că un stat mic generează mai puțin gunoi. Totuși, România și Bulgaria s-au remarcat în pofida acestei statistici, și în 2014 au avut cantități semnificative de deșeuri.

Aproape 65% din deșeurile țărilor membre UE au fost generate de reziduurile minerale, din activități de exploatare minieră și exploatare în carieră.

Dar multe deșeuri sunt și din urma construcțiilor și demolărilor: 3,1 tone din totalul de 3,3 tone de deșeuri minerale pe cap de locuitor, în 2014.
Între 2004 și 2014, în statele UE s-a înregistrat o creștere de 4% a deșeurilor periculoase pe cap de locuitor. Cele mai mari creșteri din state precum Danemarca, Olanda și Lituania.

În România, din cauza sub-reciclării deșeurilor, taxa pe ambalajele puse pe piață a urcat de la 65 de bani la 2 lei pe kilogram în 2016, generând ample nemulțumiri în rândurile producătorilor.

În 2015, Administrația Fondului de Mediu a dat amenzi organizaţiilor care ar fi trebuit să recuperarea deşeurile de ambalaje de pe piaţă, pentru că nu au făcut acest lucru, ba chiar au raportat unor cantităţi de deşeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate.