Europenii nu au reusit sa convinga Ucraina sa semneze acordul de asociere cu blocul comunicar

Europenii vor trebui să se mulţumească la Vilnius cu parafarea a două acorduri de asociere: cu Republica Moldova şi Georgia

Calea către atragerea Ucrainei spre Uniunea Europeană rămâne blocată. Președintele ucrainean nu s-a lăsat convins de insistenţele liderilor europeni și sunt puține șanse ca acordul să fie semnat azi.

În cadrul discuţiilor de aseară, Viktor Ianukovici nu a vorbit ‘de acord sau de semnare, ci de problemele economice ale țării sale’, a explicat președinta Lituaniei.

Menit să contribuie la modernizarea politică şi economică a acestei ţări cu 46 de milioane de locuitori, acordul include o secţiune comercială importantă care ar permite deschiderea unei vaste pieţe europene.

Însă Kievul, care rămâne foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale şi livrările de gaz, a preferat să renunţe la acest acord săptămâna trecută în faţa ameninţărilor ruse.

Răzgândirea Kievului a provocat furia opoziţiei pro-europene care protestează de mai multe zile în piaţa Independenţei, în centrul capitalei ucrainiene.