Confidenţialitate

Europa FM pleacă în Japonia: Cine este Împăratul Naruhito?

Pe 22 octombrie, la Tokyo are loc un moment istoric: noul Împărat la Japoniei va fi întronat într-o ceremonie fastuoasă, la care vor lua parte şefi de stat şi de guverne. Japonia este ultimul imperiu al lumii şi, pentru prima dată, noul împărat nu este înscăunat ca urmare a decesului predecesorului său, ci în urma unei abdicări.

Prima – în ultimii 200 de ani. De altfel, până acum, Constituţia nici nu permitea abdicarea împăraţilor.

Cine este Naruhito şi ce aşteptări sunt de la el?

Joacă tenis, face jogging şi îi plac drumeţiile montane. Cântă la violă şi chiar a ţinut câteva concerte în public. Când a aflat de legea care îi permite tatălui său, Împăratul Akihito, să abdice, Naruhito scria în memoriile sale: „Am fost cuprins de un sentiment ciudat de nelinişte şi am dorit ca timpul să se oprească.

A preluat Tronul Crizantemei, la începutul lunii mai, într-o ceremonie restrânsă, la finalul căreia a vorbit câteva minute în faţa a zeci de mii de japonezi care fluturau steagurile ultimului imperiu al lumii.

A promis că va fi aproape de oameni şi întotdeauna de partea lor. Împăratul Naruhito are 59 de ani. Este căsătorit de 26 de ani cu Masako şi au împreună o fiică, în vârstă de 17 ani.

Se spune despre el că este mai degrabă timid, ba chiar puţin rigid în public. A fost crescut, desigur, în conformitate cu nişte coduri stricte, care nu pot fi schimbate peste noapte. Tatăl său, Akihito, a reuşit – în 30 de ani de domnie – să debaraseze Japonia de dogma potrivit căreia împăratul ar fi de sorginte divină.

Naruhito este primul împărat japonez care a studiat în străinătate – la Oxford, în Marea Britanie.
Într-o ţară afectată de îmbătrânirea populaţiei, lumea aşteaptă de la noul cuplu imperial să aducă un suflu nou monarhiei vechi de peste 200 de ani, în special în ceea ce priveşte rolul femeii în societatea japoneză şi în casa imperială.

Deplasare realizată cu sprijinul Eturia.

FOTO: Imperial Household Agency