Confidenţialitate

Europa FM Live Music: Concertul “Steel Wheels Live at Atlantic City” este o reprezentație minunată a unui The Rolling Stones matur, aflat la apogeul carierei

În 1989 The Rolling Stones se afla într-o situație ușor delicată. Mick Jagger și Keith Richards răciseră considerabil relațiile și erau angrenați în cariere solo.

Numai că soarta le așează pe toate. Jagger și Richards s-au reîntâlnit la începutul anului 1989 chiar înainte de introducerea trupei în Rock and Roll Hall Of Fame, iar chimia dintre cei doi s-a reactivat. Au compus împreună aproape 50 de cântece într-un timp foarte scurt. Acesta a fost semnalul pentru a suna chemarea și pentru ceilalți trei componenți.

Prezentat ca o revenire majoră atunci când a fost lansat, Steel Wheels se remarcă printr-o revenire la un stil muzical mai clasic și lansarea celui mai mare turneu mondial al trupei de până la acea dată.Scenă imensă, coregrafie nouă a lui Jagger, riff-uri suculente de chitară din partea lui Richards, vedete invitate pe scenă și, nu în ultimul rând, 115 concerte în decurs de un an.

Turneul Steel Wheels a fost prima “excursie muzicală” a trupei în Statele Unite din 1981, o declarație în care istoria și viitorul s-au combinat într-un mod excelent și în același timp o mărturie a puterii și gloriei rock and roll-ului în sine.

Pentru a adăuga puțină distracție setlist-ului din Atlantic City, Axl Rose și Izzy Stradlin de la Guns N Roses, care au deschis pentru Stones la concertele din Los Angeles, au apărut pe scenă la „Salt Of The Earth”, iar Eric Clapton a adus un plus de blues la „Little Red Rooster”.

Acest turneu The Rolling Stones este sincron cu cea mai mare schimbare politică din Europa, căderea, unul după altul, a regimurilor comuniste din Europa de Est.

Și pentru a simboliza această schimbare, în august 1990 a fost adăugat un concert suplimentar la Praga. Cehoslovacia răsturnase regimul comunist cu nouă luni mai devreme, iar concertul The Rolling Stones a fost perceput ca un sfârșit simbolic al revoluției. Prezența a fost de peste 100.000 de oameni.

Per total, concertul Steel Wheels Live at Atlantic City, din decembrie 1989, este o reprezentație minunată a unui The Rolling Stones matur, aflat la apogeul carierei.

Stones este ultima trupă supraviețuitoare din perioada originală de rock clasic, iar setul lor live arată că prietenia și chimia dintre doi oameni pot constitui carburant pentru o înregistrare memorabilă.