Confidenţialitate

Europa FM Live Music: 30 de ani fără Freddie Mercury | AUDIO

O măsură puternică a măreției și moștenirii unui artist este cât de des este citat de alte trupe sau artiști drept favorit sau influenta. Care sunt artiștii cei mai menționați?

The Beatles, David Bowie, Frank Sinatra, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Led Zeppelin. Și chiar acolo sus, aproape de vârf, poate pe locul doi după The Beatles, este și a fost Queen.

Ce impresionează la Queen? Diversitatea artiștilor ce au fost influențați. Când Katy Perry, Faith Hill, Mastodon și Rob Zombie te citează cu toții ca pe o influență, așa cum fac cu Queen, asta spune foarte mult.

Deși au trecut decenii de când formula originală Queen a scris și cântat împreună, trupa rămâne una dintre cele mai importante din istoria muzicii. Si asta se datorează creării unor melodii dramatice, inspiratoare și imnice, care nu îmbătrânesc niciodată, indiferent de câte ori le-ați auzit.

Fie că este vorba de Don’t Stop Me Now, We Are The Champions, We Will Rock You, Under Pressure sau Show Must Go On, melodiile Queen au un anumit mod de a te face să vrei să cânți.

În ciuda genurilor populare în continuă schimbare și a noilor forme de muzică care sunt introduse, muzica lor a rămas atemporală și nu trebuie să așteptați niciodată prea mult înainte ca una dintre melodiile emblematice să revină la radio sau să apară într-o reclamă TV.

Cu toate că pe 24 noiembrie comemorăm 30 de ani de la moartea sa, Freddie Mercury este una dintre cele mai recunoscute figuri ale secolului al XX-lea și, totuși, una dintre cele mai enigmatice personalități. Oricine a fost contemporan cu trupa Queen, știe bine cine a fost Mercury și sunetul muzicii sale. Chiar și cei care disprețuiesc muzica rock sunt familiarizați cu ritmurile explozive și exagerate ale cântecelor Queen.

În același timp, a existat o discrepanță demnă de remarcat între personalitatea extravaganta pe care Mercury și-a menținut-o în timpul spectacolelor sau aparițiilor sale publice și maniera destul de retrasă în care și-a păstrat viața privată.

Cunoscut pentru spectacolul său scenic extravagant și gama vocală extinsă, Freddie a făcut furori în industria muzicală în calitate de lider al formatie Queen, îmbrățișând feminitatea și înlăturând toate noțiunile preconcepute despre muzica rock, cum ar fi hiper-masculinitatea.

După care a redefinit-o. A părăsit stilul androgin al anilor ’70, printr-un look nou, păr scurt, mustață, cel de la Live Aid.

Freddie a contestat normele sociale și s-a folosit de sexualitatea sa pe care a transformat-o în muzică și prezență scenică, oglindite în producții mai degrabă teatrale decât spectacole rock.

Concertul Live at Wembley din 1986 face parte din ultimul turneu pe care trupa l-a făcut în componența magică. Amplificând puțin lucrurile, face parte din acele piese de istorie muzicală care întotdeauna sunt copiate, dar niciodată egalare. După acest turneu, Freddie le-a mărturisit colegilor despre boala de care suferă, iar aceștia au hotărât să nu mai cânte pentru a-l proteja.

Acum 30 de ani, la 23 noiembrie 1991, Freddie a lansat o declarație de presă în care confirmă ceea ce mulți au presupus, că a dobândit sindromul imunodeficienței cunoscut în mod obișnuit sub numele de SIDA – cea mai severă fază a infecției cu HIV. A doua zi se stingea din viață, liniștit și înconjurat de prieteni.

Teatral, strălucitor, excesiv și condamnabil — nu a existat niciodată un solist ca Freddie Mercury.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.