Confidenţialitate

Europa FM Live Music: „101 Live at Pasadena Rose Bowl” este concluzia unui turneu ce a întrecut orice speranță a trupei Depeche Mode

Cariera trupei Depeche Mode poate fi împărțită în două perioade, pre și post “Violator”. Tot ce s-a întâmplat înainte de acest excepțional album a pus bazele unei cariere ce nu poate fi cunatificată, pentru ca nu există îndeajuns de multe superlative pentru a descrie o evoluție atât de evidentă și radicală a sunetului.

Declanșatorul revoluției în sound a fost “Black Celebration”. Este și discul care duce Depeche Mode într-o altă sferă. Gata cu pop-ul de carton, gata cu toate dulcegăriile newromantics, este albumul ce dă o direcție clară. Duce trupa într-un dark pop deloc comercial și fuge de zona de confort oferită de primele hit-uri.

Drumul este cimentat și consolidat și de următorul album. “Music For The Masses” împinge Depeche Mode către noi teritorii, atât muzicale, cât și fizice. Albumul deschide ușor poarta Americii, un Eldorado râvnit de mai toți europenii, dar atât de greu de cucerit. Este perioada când trupa se globalizează și reușește un turneu gigant, totul culminând cu înregistrarea “101” pe Rose Bowl Pasadena, pe 18 iunie 1988, în fața a 70000 de oameni.

“101” arată un Depeche Mode experimentând cu aranjamente alternative în diferite puncte cheie pentru live. Recomandările sunt hit-uri precum “Never Let Me Down Again”, “Stripped” și “Blasphemous Rumors”. Dar și piesele lente și baladele ajută la variația setlist-ului, inclusiv combinația fină dintre “Somebody” și “The Things You Said” cântate de Martin Gore. “Pleasure Little Treasure”, dezvăluie tiparul urmărit pe “Violator”, tipul de surpriză neașteptată la care te poți aștepta de la o trupă solidă, indiferent de muzică.

Setul de piese ce închide concertul pare un marș triumfător, cu variante live magnifice la “Never Let Me Down Again Again”, “Master and Servant” dar mai ales la “EverythingCounts”, cu întregul stadion care cântă refrenul după ce melodia s-a încheiat.

„101 Live at Pasadena Rose Bowl” este concluzia unui turneu ce a întrecut orice speranță a trupei și a colaboratorilor săi și odată cu asta i-a trasnformat pe membrii Depeche Mode în niște muzicieni maturi.