Eurodeputații votează astăzi înghețarea plăților pentru statele care atacă Justiția

Statele membre care pun în pericol statul de drept riscă să piardă bani europeni.

Deputații din Parlametul European votează la prânz, regulile de înghețare a plăților din partea Uniunii către statele membre care intervin în instanțele judecătorești sau care nu iau măsuri împotriva fraudei şi a corupției.

Noile reguli ale Uniunii apar după ce Parlamentul European a declanșat procedura de sancționare a Poloniei și Ungariei pentru abateri de la respectarea independenței Justiției.

Potrivit Parlamentului European, în cazul în care Comisia Europeană stabileşte că „deficiențele generalizate în ceea ce privește statul de drept” într-o țară a UE, amenință gestionarea fondurilor UE, aceasta ar putea sugera sancțiuni care încep de la măsuri de la reducere a pre-finanțării și pot ajunge până la suspendarea plăților.

Însă Parlamentul și miniștrii UE vor trebui să aprobe orice decizie.

Dacă ajung să fie sancționate cu restricții financiare, Guvernele nu pot bloca totuși desfășurarea proiectelor derulate de cercetători sau de ONG-uri.

Tot astăzi, eurodeputații  vor dezbate și vor vota creșterea finanțării până la peste 1. 800 de miliarde de euro pentru Programul drepturilor și valorilor în perioada 2021-2027.

Este vorba despre programe care promovează democrația, statul de drept și drepturile fundamentale în întreaga Uniune Europeană.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS