Confidenţialitate

Purtătorul de cuvânt al BNR, după ce Euro a depășit pragul de 4,8 lei: Nu ar trebui să se resimtă la raft

Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, astăzi, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României la 4,8026 lei/euro.

Joi, euro atinsese un alt maxim istoric, de 4,7834 lei.

Creşterea euro ar putea înseamna majorări de preţuri la serviciile taxate în euro precum telecomunicaţii şi la importuri, dar și o crestere a ratelor bancare și chiriilor calculate si plătite în moneda europeana, spune analistul economic – Cristian Păun:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Nu ar trebui să se resimtă în perioadă următoare la raft,  în prețul alimentelor” – a spus  la Europa FM, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, Dan Suciu. El a explicat și care au fost motivele care au dus la aprecierea monedei naționale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tendinţa de depreciere a monedei naţionale s-a accentuat în ultimele zile pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus, asta după ce banca naţională a întors tendinţa prin intervenţiile sale din finalul anului 2019.

Astfel că euro a câştigat teren în faţa leului ieri, fiind cotat la 4,7834 lei. Totodată, euro s-a apreciat astăzi şi ieri şi în raport cu alte monede din regiune, printre care cel mai mult cu zlotul polonez.

Creşterea euro înseamnă majorări de preţuri la serviciile taxate în euro precum telecomunicaţii şi la importuri, printre care şi produsele din carne şi brânzeturi.

Dolarul american a atins şi el un nou nivel record în raport cu moneda naţională, crescând de la 4,4307 lei, la 4,4462 lei. Acesta este al nouălea maxim istoric din acest an pentru dolar.

Preţul gramului de aur a crescut de asemenea puternic la 233,5 lei de la 229 lei, în timp ce francul elveţian a ajuns la un nivel de 4,5258 lei, cel mai ridicat din ianuarie 2015 încoace. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei.

Banca Naţională nu a mai intervenit în piaţa valutară pentru a ţine cursul sub nivelul psihologic de 4,8 lei în condiţiile în care situaţia politică încă nu s-a clarificat.

Ministrul interimar al Finanţelor Florin Cîţu a precizat ieri că deprecierea leului este corelată cu scăderile monedelor din regiune, evoluţii generate de mişcări de fluxuri internaţionale.

„Deprecierea uşoară a leului astăzi este corelată cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continuă să scadă şi încrederea investitorilor va continuă să crească în guvernarea PNL”, a postat ministrul pe Facebook.

Totodată, vineri, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a scăzut la 2,99%, de la 3,03%. Acesta este cel mai mic nivel al ROBOR la 3 luni din luna decembrie încoace.