Eugene Fama, Lars Peter Hansen si Robert Shiller, castigatorii premiului Nobel pentru economie

Cei trei americani au fost recompensați pentru studiile despre piețele financiare.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat americanilor Eugene Fama, Lars Peter Hansen și Robert Shiller, pentru studiile despre piețele financiare, mai exact pentru ‘analiza empirică a prețurilor activelor’.

Este imposibil de prezis prețul acțiunilor și obligațiunilor pentru zilele și săptămânile următoare. Grație lucrărilor lui Fama, Shiller și Hansen ‘este posibil de prevăzut cursul general al acestor prețuri pe perioade lungi de timp precum trei până la următorii cinci ani’, a considerat Academia.

Cei trei laureați au pus bazele înțelegerii prețurilor activelor.

Fama a demonstrat în anii 60 că este iluzoriu să faci previziuni pe termen scurt pe piețele financiare. Schiller a descoperit în anii 80 că astfel de predicții sunt mai ușor de realizat pe termen lung. Iar Hansen a dezvoltat ulterior o metodă statistică pentru a testa teoriile despre prețurile activelor.

Nobelul pentru economie, denumit oficial ‘premiul Băncii Suediei în științe economice în memoria lui Alfred Nobel’, este singurul care nu a fost prevazut în testamentul inventatorului dinamitei.

El a fost creat în 1968 de banca centrală a Suediei.