Confidenţialitate

Este televizorul atât de periculos pentru copii? Poate fi utilizat în avantajul lor? (P)

Când suntem părinți, este obișnuit să credem că timpul petrecut în fața unor televizoare este rău pentru copiii mai mici sau că poate este un rău inevitabil. Ne simțim vinovați pentru că i-am lăsat să urmărească ecranele prea mult timp sau conținut de la televizor sau alte mijloace electronice de care ne temem că este inadecvat. Dar există dovezi din ce în ce mai mari că, dacă te uiți la televizor împreună cu preșcolarul sau școlarul tău, timpul petrecut în fața televizorului ar putea să nu fie atât de rău. Dimpotrivă, atâta timp cât sunteți un participant activ, experiența poate avea multiple beneficii.

Televiziunea este o realitate în viața majorității copiilor întregii lumi, în ea ei văd o lume uneori reală și alteori fictivă, uneori lumea în care trăiesc, alteori una îndepărtată. Imaginile, scenele, zgomotele, muzica și conceptele pe care copiii le văd la televizor contribuie puternic la educația lor. De asemenea, după gusturile sale, chiar și după moralitatea și codul său de conduită, într-un mod la fel de influent sau mai mult decât familia sa. Mulți copii mici petrec la fel de multe ore în fața televizorului ca la școală, iar unii copii mai mari și adolescenți petrec mai multe ore uitându-se la televizor decât cu părinții lor. În special în perioada vacanțelor, copiii petrec mult mai mult timp în fața televizoarelor.

Televizorul are și multe aspecte bune. Datorită acestuia, copiii învață cum este lumea în afara casei lor, a școlii, a cartierului sau a orașului lor. Copiii sunt pasionați de animale, sunt hipnotizați când văd un cal, o vacă sau un miel.Televizorul nu numai că le permite să le vadă pasiv, ci și să se integreze în această lume magică animală sau marină. Datorită televiziunii, ei pot observa și experimenta modul în care animalele își mângâie puii, modul în care o pasăre își hrănește puii sau modul în care peștii se joacă în mare. Acest mediu audiovizual le permite să facă excursii în alte locuri, să cunoască oceanele, jungla, munții, cosmosul și alte locuri inaccesibile care nu numai că le distrează, ci și le învață.

Televizoare – oferte eMAG

Televiziunea educă și poate fi un instrument puternic de predare, deoarece conceptele sunt învățate de copii prin vedere, auz și senzații. Televiziunea bine utilizată poate consolida obiceiurile și îmbunătăți valorile, precum respectul pentru ceilalți și mediul înconjurător, avantajele consumului de fructe, legume și alte alimente, utilitatea exercițiului fizic și a sportului și multe altele. Depinde doar de părinți să aleagă programele potrivite.

Televizorul este o realitate în lumea de astăzi, este inutil să încerci să trăiești fără televizor pentru că dacă nu ai un televizor, copilul tău va fugi la casa unui prieten pentru a-l viziona. Televiziunea are dezavantaje, dar și multe efecte benefice, cum ar fi capacitatea de a preda și dobândi cunoștințe, cultură, întări valorile și extinde limba. Pentru aceasta, este recomandabil să alegeți programe adecvate vârstei, simple, scurte, atractive și distractive.

Sfaturi pentru optimizarea beneficiilor televiziunii pentru copii:

  • Alegeți programe realiste, interesante și distractive care predau, lărgesc și sporesc cunoștințele.
  • Opriți televizorul în timpul meselor de familie și când familia vorbește împreună despre lucrurile lor.
  • Profitați de potențialul educațional al televiziunii pentru a vă învăța copilul despre etică, bunătate, frumusețe, artă, muzică și cultură. La orice vârstă, se recomandă programe care își sporesc pregătirea în geografie, istorie, viață animală, corpul uman, ecologie, respect pentru mediu și multe altele. Înregistrați aceste emisiuni sau cumpărați-le, astfel încât să le puteți viziona de multe ori.

Televizoare – idei eMAG

Este important să petreceți timp cu copii dumneavoastră și puteți face acest lucru inclusiv în fața televizorului, urmărind emisiuni educative și discutând cu copilul dumneavoastră despre ce a văzut și ce i-a plăcut în funcție de emisiunea pe care a urmărit-o. Televizorul nu este un inamic dacă este utilizat în avantajul celor mici și nu ca o amenințare atunci când este pedepsit.

Foto: Pexels/Vidal Balielo Jr.