Confidenţialitate

Este Black Friday în SUA

Chiar dacă Black Friday a fost fost marcat de mai multe magazine în România mai devreme, ziua de 29 noiembrie 2019 este Black Friday în Statele Unite, țara care este, de altfel, la originea acestui fenomen global de shopping. În State este, întotdeauna, vinerea de după Thanksgiving, adică Ziua Recunoștinței, care are loc întotdeauna în a 4-a joi a lunii noiembrie, și este semnalul de începere a sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă.

În această zi, comercianții americani taie masiv prețurile, lansează promoții nemaivăzute și deschid magazinele încă din zori, în timp ce zeci de milioane de cumpărători se înghesuie să prindă cele mai bune oferte. Nu este neobișnuit ca în fața unora dintre magazine să se facă încă de peste noapte cozi lungi, iar uneori se produc scene de asalt și panică la deschiderea ușilor. Totuși, în ultimii ani, creșterea shoppingului online a mai domolit aceste atacuri ale cumpărătorilor la rafturi.

Nu este foarte clar de unde vine termenul Black Friday, Vinerea Neagră, dar cea mai comună interpretare este că, în urma vânzărilor masive din această zi, comercianții trec cifrele de afaceri din roșu, adică de pe deficit, pe negru, adică pe profit – să fie primit. Anul acesta, de pildă, se estimează că americanii vor cheltui aproape 90 de miliarde de dolari de Black Friday.