Confidenţialitate

Epidemiologul Octavian Jurma: Din această săptămână ar trebui să purtăm, din nou, mască peste tot | AUDIO

De săptămâna aceasta ar trebui să revenim la purtarea măștii peste tot și la distanțare, atrage atenția epidemiologul Octavian Jurma.

Fără vaccinare și fără aceste măsuri vom suporta un val 4 de infectări la fel de dur ca valul 3 – plătit în vieți omenești, mai arată expertul.

Valul patru al pandemiei de COVID -19 – cu tulpina DELTA dominantă și mult mai contagioasă – nu va fi despre numĂrul de cazuri noi, ci despre numărul pacienților internați și a celor care își pierd viața, atrage atenția epidemiologul Octavian Jurma – în condițiile în care în România – numai 25 la sută din populație este vaccinată complet.

”Creșterea este ceva mai accelerată decât ne așteptam pentru perioada aceasta și, de aceea, trendul acesta ascendent, la care ne așteptam odată ce tulpina Delta începe să devină dominantă și imunitatea dobândită prin infectare începe să-și piardă din intensitate, crează premizele revenirii pe o creștere mai accelerată, pe care noi o numim val”.

Cu o creștere a cazurilor noi în ultima săptămână și a numărului pacienților internați la terapie intensivă, epidemiologul Octavian Jurma spune că ar fi momentul să se revină la mască, distanțare iar vaccinarea să fie o cerință pentru anumite evenimente sociale.

”Distanța va deveni aproape irelevantă pentru că e o tulpină atât de infecțioasă încât va putea infecta cu ușurință o clasă”.

Cel mai fericit scenariu pentru România ca în valul 4 să avem un un vârf 5.000 de cazuri noi pe zi în luna octombrie, dar de zeci de ori mai puține internări și decese – ca în valul trei, susține Octavian Jurma.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mihai Bucureșteanu