Confidenţialitate

Emilia Șercan, despre decizia Comisiei de Etică a UBB în cazul plagiatului lui Bode: UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorilor și nu a integrității academice

Emilia Șercan a reacționat imediat după decizia Comisiei de Etică a UBB în privința plagiatului din lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode. Jurnalista spune că prin prisma măsurii enunțate de Comisia de Etică – aceea de a corecta teza de doctorat – „UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorilor și nu a integrității academice”.

Comisia de Etică a UBB confirmă în mod oficial dezvăluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode: teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiată și cere editurii care a publicat cartea lui dr. Bode – CA Publishing, care i-a aparținut conducătorului științific al lui Bode, Adrian Ivan, rectorul SRI – retragerea acesteia.

Totuși, și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului.

Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorilor și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde.

S-a raportat la “cazul Bode” în cheie politică mai mult decât etică”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

„Ce spune comunicatul UBB:

“Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”.

“În urma sesizării din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotărâre nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

“Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

“De asemenea, Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”.

“Comisia reia solicitarea adresată domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică”, a mai scris Emilia Șercan pe Facebook.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat, anunță Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai