Elicopter SMURD prăbușit în Republica Moldova. Toate cele 4 persoane aflate la bord au murit

UPDATE: Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI: ”La nivelul MAI a fost convocată o celulă de criză. Epava elicopterului a fost găsită în jurul orei 15.00. Aparatul EC135 era fabricat în august 2014, iar ultima inspecţie perioadică a avut loc în februarie 2016.

La bordul aeronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic şi asisten medical. Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 de ore de zbor iar copilotul 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar asistentul de 11 ani.

Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată şi în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic. Menţionez că cercetarea la faţă locului este coordonată de procurorul general interimar şi adjunctul şefului poliţiei naţionale din Republica Moldova”.

 

 

UPDATE 16.15: Condițiile meteo nefavorabile ar fi cauza probabilă a accidentului aviatic, a declarat un consilier de la Ministerul Sănătății din Republica Moldova. Autoritățile au deschis o anchetă.

UPDATE 15.40: Un medic şi un asistent de la Spitalul “Şfântu Spiridon” din Iaşi sunt printre cele patru persoane care au murit în urma prăbuşirii elicopterului SMURD.

UPDATE 15.39: Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi și era detaşat pentru misiuni în Republica Moldova.

Și primarul localității Capaclia din raionul Cantemir a declarat că elicopterul zbura foarte jos cu câteva minute înainte de accident.

”Avea o distanţă foarte mică de  pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totula alb în faţă. Nu era vânt puternic.”, a declarat un alt martor.

UPDATE 15.36: Ecliopterul SMURD Iași plecase la Cahul să preia un cetăţean american în stare foarte gravă, intubat şi ventilat mecanic, a declarat coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița. Medicul a adăugat că pacientul trebuia transportat într-un spital din Chişinău.

Elicopterul SMURD Iaşi era la a doua misiune în cursul zilei de joi, în Republica Moldova. Joi dimineaţă, fusese solicitat de medicii din Vulcăneşti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. La ora 12:10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău.

UPDATE 15.30: Primarul localității Haragâj Iurie Bălănuță a declarat pentru Europa FM că elicopterul ar fi explodat în urma impactului cu solul. ”Când am ajuns la fața locului, elicopterul ardea.”

UPDATE 15.24: Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD Iași care s-a prăbuşit în Republica Moldova au murit, a declarat primarul localității Haragâj. Aparatul s-a prăbușit la aproximativ 100 de metri de o pădure din raionul Cantemir, în zona localității Haragâj.

Primarul localităţii a declarat că toate persoanele din aparatul de zbor au fost găsite decedate.

Elicopterul SMURD Iaşi fusese la Chişinău, de unde preluase un pacient şi urma să meargă în Cahul pentru a prelua un alt pacient, a declarat Diana Ţurcanu de la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova.

UPDATE: Un elicopter SMURD a dispărut de pe radare. Aparatul de zbor s-a prăbuşit. Informaţia a fost confirmată de Serviciul Situaţii Excepţionale.

Şefa serviciului de presă al Departamentul Situații Excepționale, Liliana Puşcaşu, a declarat pentru publika.md că cel puţin o persoană a decedat în urma accidentului. Deocamdată nu se cunoaşte dacă este vorba despre unul din piloţi.

În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient, internat în spitalul rational. O femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută.

Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași.

La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

elicopter smurd

Echipajul era format din 4 persoane, cu cetățenie română. O persoană a fost găsită fără suflare, iar alte trei sunt date dispărute.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS